• Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 23:45 besteld, vandaag verzonden!
  • Kies zelf 2 gratis samples uit
Home Wat zijn parabenen?

Wat zijn parabenen?

Hierom gebruiken wij nóóit parabenen

Parabenen; wat is dat eigenlijk? Wat doen parabenen en waarom moet je nooit parabenen gebruiken in je cosmetica? Parabenen lijken nog steeds in nevelen gehuld. Wat zijn parabenen? Slechte chemicaliën? Bacteriën? Wij hebben alle feiten op een rijtje gezet. Lees hier waarom we nooit parabenen zullen gebruiken in onze producten.

Wat zijn parabenen in cosmetica en wat doen ze?

Parabenen; het wordt in één adem genoemd met allergieën, groeibeperkingen, irritaties en ziektes. Maar wat zijn dat eigenlijk, die parabenen? En waarom wordt het gebruik van parabenen in cosmetica afgeraden?

Parabenen zijn veelzijdige conserveringsmiddelen die al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in de markt zijn. Je herkent de parabenen vooral aan een lijst namen zoals butylparaben, methylparaben en propylparaben. Je vindt de parabenen op de INCI-lijst van het product: de complete ingrediëntenlijst op de verpakking van je cosmeticaproducten. Parabenen zorgen ervoor dat de houdbaarheid van een product verlengd wordt, waardoor je langer kunt genieten van je product. Althans, producten die je van andere merken hebt gekocht, niet bij ons – wij gebruiken nooit parabenen. Maar niet alleen komen parabenen in cosmetica voor; je vindt ze ook in je voeding met de E-nummers E214 tot en met E219. Parabenen komen vooral voor in kant-en-klaarsauzen en visproducten.

Wat gebeurt er als je parabenen gebruikt in je cosmetica?

Er gaan heel wat wilde verhalen in de rondte over parabenen. Van mogelijk irriterend tot potentieel kankerverwekkend. Welke verhalen over parabenen moeten we geloven, en welke niet? Dat parabenen de huid kunnen irriteren staat vast. Aan de andere kant; dat kan met elk ingrediënt – natuurlijk of niet-natuurlijk. Aan de hand van een test kun je heel makkelijk vaststellen of je een parabenenallergie hebt. In dat geval is het essentieel dat je de parabenen vermijdt in je producten. Op MetOlijf.nl hoef je niet ver te zoeken; al onze producten zijn namelijk 100% parabenenvrij.

Parabenen en borstkanker

Wij vinden het altijd heel vervelend als er onnodig ingrediënten met kanker in verband worden gebracht; dat valt namelijk met ingrediënten die je op de huid smeert heel lastig na te trekken. Daarnaast houden wij niet van bangmakerij, maar van feiten en juistheid. Niet als medisch advies, want we zijn geen artsen, maar voor educatieve informatie. Maar we komen er niet onderuit; parabenen worden vaak in één adem genoemd met kanker.

MetOlijf.nl kiest liever het zekere voor het onzekere. Parabenen zijn in studies aangetoond als zwak hormoonverstorend en te traceren in het lichaam, in menselijk weefsel en lichaamsvloeistoffen zoals moedermelk en urine. De ontdekking van chemische verbindingen in borstweefsel van patiënten met borstkanker heeft de bezorgdheid drastisch doen laten toenemen. Verondersteld wordt namelijk dat de oestrogene, hormoonverstorende eigenschappen van parabenen een mogelijke (!) rol kunnen spelen bij borstkanker. Dit heeft de discussie over het gebruik van parabenen weer in alle hevigheid opgelaaid. Wel moeten we de resultaten vergelijken met andere onderzoeken, en dan wordt het lastig. De kanttekening is namelijk dat de resultaten van verschillende onderzoeken tegenstrijdig, of op z'n minst uiteenlopend, zijn. Ook keurt de FDA (de Food and Drug Administration), gebruik van parabenen in cosmetica en voedingsmiddelen nog steeds toe. Tot op heden zijn er nog onvoldoende gegevens beschikbaar dat parabenen écht schadelijk zijn. Ook de American Cancer Society geeft aan dat veel van het verband tussen kanker en parabenen op anekdotes berusten, ook wat betreft het hormoonverstorende effect. De hormoonhuishouding van de mens is vele honderden, zo niet duizenden keren sterker, waardoor een link tussen ziekte door parabenen in twijfel getrokken kan worden.

De wetenschap is er nog niet eenduidig over en komt niet met pasklare antwoorden. Reden voor MetOlijf.nl om parabeenvrije cosmetica aan te bieden. Aan jou de keuze; zoek je cosmetica mét of zonder parabenen? Wil je liever geen parabenen in je dagelijkse verzorgingsproducten, kijk dan op de ingrediëntenlijst of je het woord ‘-paraben’ kan vinden. Zie je die? Dan bevat het product parabenen.

Wat doen parabenen met je haar?

Parabenen in je haarverzorging; het komt heel vaak voor. Wat doen parabenen eigenlijk met je haar en de kwaliteit van je haar? Als je last hebt van een parabenenallergie kun je die producten maar beter laten staan. Want met een allergie gaat de hoofdhuid erg jeuken, ga je krabben en eindig je met haaruitval. Ook kunnen parabenen zorgen voor een droge hoofdhuid en poreus haar. Heel veel dure kappersmerken gebruiken helaas nog steeds parabenen in hun haarverzorging. Logisch; het is een supergoedkoop ingrediënt en wordt vaak in grote hoeveelheden gebruikt. Je haar is er echter vaak wat minder blij mee. Tip: gebruik daarom parabeenvrije haarverzorging voor het beste resultaat van je shampoo, conditioner en haarmasker.

Parabenen in je shampoo? Liever niet

Zoals aangegeven zijn parabenen in je shampoo een no-go. Zeker als je last hebt van een zeer gevoelige en droge hoofdhuid kun je beter natuurlijke alternatieven vinden om het product te conserveren. Eén studie toont aan dat er concentraties parabenen werden aangetroffen in urine en moedermelk na het gebruik van shampoos en conditioners met parabenen. MetOlijf.nl conserveert bijna alle producten, ook de haarverzorging, met vitamine E (te vinden als tocopherol op de ingrediëntenlijst). Ook gebruiken we natuurlijke bacteriedodende stoffen en hebben we een heel scala aan zero-waste producten die door middel van indroging worden geconserveerd. Zo heb je natuurlijke cosmetica en shampoo zónder conserveringsmiddelen; ook heel prettig!

Heb je een parabenenallergie? Zo kom je erachter

Gebruik je vaak huidverzorgingsproducten van bijvoorbeeld drogisterijen en heb je vaak last van jeuk, roodheid en irritatie? En zitten er parabenen in je cosmetica? Grote kans dat je niet tegen parabenen kunt. Via de huisarts kun je een doorverwijzing krijgen naar de dermatoloog en daar kun je testen of je een parabenenallergie hebt. Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, kun je altijd cosmetica gebruiken zonder parabenen. Kijk dan of de producten zijn geconserveerd met bijvoorbeeld vitamine C (ascorbid acid) en/of vitamine E (tocopherol). Deze ingrediënten staan bekend om hun veiligheid en effectiviteit en zorgen bijna nooit voor irritatie. Let ook op dat parabenen in veel voedingsstoffen voorkomen, zoals in mayonaise, gebakken visproducten en sauzen uit pakjes en zakjes. Ook als het om eten gaat is het devies om zo natuurlijk mogelijk te kiezen.

Parabenen herkennen: zo ga je voor parabenenvrije cosmetica

Parabenen herkennen doe je door te kijken naar de complete ingrediëntenlijst van je product, de zogeheten INCI-lijst. Op onze site kun je de complete ingrediëntenlijst bekijken door op de productpagina op de knop ‘Ingrediënten’ te klikken, daar vind je de gehele ingrediëntenlijst. Parabenen zul je bij ons niet vinden, maar nog steeds gebruiken 75% van alle cosmeticamerken parabenen. De meest gebruikte parabenen zijn butylparaben, methylparaben en propylparaben. Staan de parabenen aan het begin van de lijst? Dan zit er een hoge concentratie parabenen in het product. Het eerste ingrediënt van de INCI-lijst is het hoofdingrediënt, het laatste ingrediënt is het minste aanwezig. Staan parabenen ver bovenaan? Dan zit er een hoge concentratie in. Staan de parabenen onderaan de lijst, dan is de concentratie minder (vaak tot 1%).

Parabenen en zwangerschap?

Mag je cosmetica met parabenen gebruiken als je zwanger bent? Ook hier is weer veel onduidelijkheid over. Overleg daarom elk product dat je wil gebruiken met een hoge concentratie actieve werkstoffen met je arts. Van retinol is bekend dat het slecht kan zijn voor het ongeboren kind, over parabenen is er nog steeds veel twijfel. Er is een onderzoek dat studie heeft gedaan naar de groei van het ongeboren kind in combinatie met het gebruik van producten met parabenen en suggereerde een negatieve associatie aan de prenatale blootstelling van parabenen en de groei van de foetus.

Zijn parabenen slecht voor de huid?

Je weet nu al een hoop meer over parabenen, maar zijn parabenen slecht vor de huid? Zoveel studies, zoveel beweringen. Verschillende studies tonen aan op mogelijke afwijkingen in de groei van de foetus tijdens een zwangerschap, er komt vaak irritatie voor bij het gebruik van parabenen en ook heeft het mogelijk hormoonverstorende eigenschappen. Aan de andere kant: parabenen komen nog steeds voor in 75% van alle cosmeticaproducten. MetOlijf.nl kiest er bewust voor om geen producten met parabenen aan te bieden; we kiezen liever het zekere voor het onzekere.

Conclusie

Met of zonder parabenen? De links tussen aandoeningen en parabenen wordt veelvuldig beweerd, maar óf ze ook daadwerkelijk schadelijk zijn, valt te betwisten. Ze zijn in ieder geval discutabel - wat weer kan leiden tot ongerustheid.

Twijfel je of je parabenen als conserveringsmiddel wil in je cosmetica? Kijk zelf wat voor jou het fijnste voelt. Wil je parabenenvrije cosmetica? Dan ben je bij MetOlijf.nl aan het juiste adres. Wij kiezen namelijk altijd het zekere voor het onzekere en gebruiken nóóit parabenen in onze producten. Wij kiezen liever voor natuurlijke conserveringsmiddelen zoals vitamine E en vitamine C.

  Mark van MetOlijf.nl     28-04-2020 22:33     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.