Merken Klantenservice
checkmark

Op werkdagen voor 18:00 besteld, morgen in huis!

checkmark

Persoonlijk advies

checkmark

Gratis samples

webshop keurmerk
Home / Acne thuis behandelen

Acne thuis behandelen

Acne behandelen

Acne is iets waar we liever niet mee te maken krijgen, maar toch heeft bijna de helft van de volwassenen tussen de twintig en veertig jaar oud er last van. Het is dus niet alleen een probleem waar pubers mee te maken krijgen. Wat een geruststellende gedachte is dat deze huidaandoening over het algemeen prima te behandelen is. In deze blog vertellen we je alles over een duurzame acne behandeling. 


Wat is de beste acne behandeling?

Acne behandelen kan op verschillende manieren. Er zijn ruwweg 4 verschillende opties te onderscheiden. Je kunt acne zelf behandelen, maar het kan ook zijn dat het zo ernstig is dat je naar een huisarts of dermatoloog moet. Een andere optie is het behandelen van acne van binnenuit of het frequent bezoeken van een schoonheidsspecialist. Hoe dan ook: acne behandelen is een zorgvuldig uitgestippeld plan en vraagt om een persoonlijke aanpak. Maar acne kan behandeld worden. Het is gewoon een kwestie van het zoeken naar de juiste weg en naar de voor jou beste acne behandeling.


Wanneer naar de dokter voor acne?

Je hoeft geen minimum aantal pukkels te hebben om naar de dokter te gaan om te vragen om een acne behandeling. Acne is een vervelende aandoening, maar wel een behandelbare. Je dokter kan je adviseren om bepaalde crèmes te proberen. Denk hierbij aan benzoylperoxide. Ben je allergisch voor benzoëzuur of wil het niet helpen? Dan zal de dokter overstappen op een ander medicament: vitamine-A zuur, of tretioine. Dat zuur vernieuwt de huid, zodat acne geen kans meer krijgt om uit te breken. Ook kan er een lokaal antibioticum worden voorgeschreven in de vorm van een zalf. Ook kan er orale antibiotica worden voorgeschreven: meestal is dat doxicycline dat je 3 tot 6 maanden dient te gebruiken. Als er niets helpt en de acne blijft maar terugkomen zal een dermatoloog Roaccutane voor kunnen schrijven. 


Acne behandeling bij een schoonheidsspecialist

Overal in Nederland werken huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten om acne daadkrachtig te behandelen. Een acne behandeling bij de schoonheidsspecialiste wordt daarnaast bij vele verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed, waardoor de drempel om acne te behandelen verlaagd wordt. En dat is een goed initiatief, want schoonheidsspecialistes kunnen je huid schoon maken, verzorgen en voeden, waarbij je vaak ook een voedende crème mee naar huis krijgt om het te onderhouden. 


Acne behandeling van binnenuit

Voor sommige mensen helpt helemaal niets. Geen fruitzuurbehandeling, geen schoonheidsspecialiste, geen crèmes - voor die mensen is er een Roaccutane kuur. Daarmee behandel je de acne van binnenuit. Roaccutane is een middel dat bijzonder effectief werkt tegen acne, maar het droogt de huid uit, heeft ernstige bijwerkingen en je zult meerdere malen een bloedonderzoek moeten doen. Isotretinoïne - de werkzame stof in Roaccutane, remt ontstekingen en talgproductie en stimuleert de groei en rijping van de huidcellen. Je huid vernieuwt en acne krijgt geen kans meer. Poriën raken niet of nauwelijks meer verstopt, omdat de groei op de buitenste huidlaag wordt geremd. Dat werkt echter niet alleen voor het gezicht, maar voor het hele lichaam. Vandaar dat je een uitgedroogde huid kunt krijgen. Ook kun je droge slijmvliezen krijgen, wat kan resulteren in oogontsteking, droge mondhoeken en gescheurde lippen.


Acne behandeling thuis

Wanneer je (milde) acne hebt, dan is dit een aandoening die je prima zelf kunt behandelen. Je zult merken dat als je dit met het juiste verzorgingsproduct behandelt, acne minder snel terugkeert. Deze verzorgingsproducten zorgen er dan ook voor dat je geen last meer hebt van een vette huid en dat je geen of minder last van littekens zult krijgen. 


Routine voor het zelf behandelen van acne

Stap 1: Reiniging van de huid

Een acne behandeling draait vooral om reinigen. Dat gebeurt eerst door het gezicht te wassen met lauw water en een reinigingsmelk die de PH-waarde van je huid op orde brengt. Dat droogt de huid niet uit en reinigt de epidermis, de bovenste huidlaag.

Stap 2: Stomen

Als het gezicht schoon is, wordt het gezicht gestoomd. Meestal met lauwwarm stoom, al dan niet aangevuld met essentiële oliën voor ontspanning of reiniging. Denk bijvoorbeeld aan tea-tree olie, die antiseptisch werkt, waardoor bacteriën zich niet kunnen verspreiden. De bovenste huidlaag wordt dankzij het stoom wat losser en zo kan vuil sneller de porie verlaten. 

Stap 3: Milde peeling

Na het stomen vindt er meestal een milde peeling plaats. Zo wordt de hoornlaag bereikt en wordt de huid op een subtiele manier verdunt. Dat kan enigszins irriteren, maar in de meeste gevallen voel je er niets van. 

Stap 4: Gezichtsmasker aanbrengen

Na het verwijderen van vuil is het tijd om de huid intensief te herstellen en te voeden, dat gebeurt met een gezichtsmasker. Dit brengt de gereinigde huid tot rust en zorgt ervoor dat de huid herstelt zonder littekens achter te laten. 

Stap 5: Voedt de huid

Na het verwijderen van het gezichtsmasker is het belangrijk om de huid te voeden met een goede gezichtscreme.


Tips voor een stralende huid zonder acne

  • Was je gezicht nooit meer dan twee keer. Zo wordt de talgproductie verminderd, maar niet verstoord. Smeer je huid overdag in met een voedende dagcrème en gebruik in de avond een crème op basis van vitamine E of zoethout. Die werken antiseptisch en verminderen ontstekingen.

  • Stoom één keer per week je huid. Zo kan vuiligheid sneller uit de poriën komen. Gebruik daarna een gezichtsmasker op basis van groene klei of olijfolie. Dat reinigt de huid en heeft een antibacteriële werking.

  • Gebruik één keer per week een milde peeling, zonder korrels. Denk hierbij aan glycolzuur of salicylzuur. Dit helpt de droge huidcellen te verwijderen en regenereert de huidcellen. Met een sneller vernieuwingsproces kan acne minder snel uitbreken en wordt je huid steviger.

  • Ga eens per maand naar een schoonheidsspecialiste. Eens in de 28 dagen vernieuwt je huid, waardoor je de huid op een intensieve manier kunt stabiliseren.

  • Stip eventueel puistjes aan met wat tea-tree olie. Dat helpt de ontsteking te remmen en littekenvorming te verminderen. Dat kan tevens ook met een klein beetje natriumbicarbonaat (baking soda) of verpulverde aspirine. Vraag aan je schoonheidsspecialiste wat je nog meer kunt doen, voor je beste acne behandeling thuis.


Acne behandeling van Met Olijf

MetOlijf heeft een handig startpakket met acneverzorging: probeer het gerust eens uit! Onze producten ondersteunen het huideigen vermogen om te herstellen, hebben een verzachtende werking op irritaties en voeden de huid, zodat de overmatige talgproductie verdwijnt en zo minder acne verschijnt.