• Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 23:45 besteld, vandaag verzonden!
  • Kies zelf 2 gratis samples uit
Terug naar home

Duurzaam ondernemen

Wat een fantastisch nieuws; MetOlijf.nl heeft de DS Smith Duurzaamheidsaward van de Shopping Awards! 

De vakjury over MetOlijf.nl: “Originele inzending met een oplossing voor een probleem waar veel bedrijven mee zitten: geen kennis of capaciteit om duurzaamheid op een goede manier op te pakken. MetOlijf.nl heeft op een slimme manier zich laten inspireren over verbeteracties met hulp van ChatGTP. Over de hele linie hebben ze veel zaken opgepakt en mooie resultaten geboekt. Een prachtig voorbeeld hoe ook andere MKB-bedrijven kunnen verduurzamen.”

Zie al onze duurzaamheidsinspanningen hieronder. 

Geüpdatete versie: 26 februari 2024, Mark

"Duurzaamheid bij MetOlijf.nl is eigenlijk ontzettend vanzelfsprekend. Waarbij het tegenwoordig vooral in de mode is om je bedrijf groener te maken dan het daadwerkelijk is, heeft MetOlijf.nl vanaf de allereerste dag dat we open waren, gekozen voor een standaard duurzame - en voor ons heel logische - visie."

Duurzaamheid bij MetOlijf.nl is eigenlijk ontzettend vanzelfsprekend. Waarbij het tegenwoordig vooral in de mode is om je bedrijf groener te maken dan het daadwerkelijk is, heeft MetOlijf.nl vanaf de allereerste dag dat we open waren; op 14 maart 2014, gekozen voor een standaard duurzame - en voor ons heel logische - visie. Daarom hebben we verschillende maatstaven waar we onze productie, verzending en assortimentskeuze continu aan toetsen. Zo worden we elke dag, stapje voor stapje, duurzamer, groener en bewuster. Maar wat bedoelen wij met duurzaam? Hieronder proberen we het zo concreet mogelijk te verwoorden.

In de basis bekijkt MetOlijf.nl in elke stap van haar onderneming wat de beste keuzes zijn op het gebied om de plastic voetafdruk te verminderen, het verzendproces plasticvrij te houden en vervuiling tegen te gaan.  

Producten en ingrediënten van lokale herkomst

Alles handgemaakt in Nederland. Geen voetafdruk kleiner dan bij ons. Het zijn maar een paar termen bij onze concurrenten. Maar is dat ook echt zo? Natuurlijk niet. Want waar in Nederland vind je aloë-veraplantages, of kokosbomen en olijfgaarden? Wij kennen ze niet. Daarom laten we alles produceren waar de ingrediënten zélf vandaan komen: Griekenland. Alle ingrediënten en producten voldoen aan de allerhoogste eisen, er komt geen gekkigheid uit discutabele landen én we zorgen voor een accurate voorraad van de producten in ons magazijn waar alle producten worden ingeslagen, opgeslagen, verwerkt en verzonden. Alles vanuit één centraal punt. 

"Je kan beter een duurzaam beleid, dan een duurzaam streven hebben."

Update februari 2024: sinds we onze verzending hebben gecentraliseerd besparen we op jaarbasis 52.000 kilometer aan onnodige transporten. 

Alle producten worden, met duizenden tegelijk, van al onze leveranciers, op één centrale plek in Athene verzameld en wordt het over land naar Nederland verstuurd. Dat duurt wat langer dan per vliegtuig, maar laten we wel zeggen; je kan beter een duurzaam beleid, dan een duurzaam streven hebben. Dit scheelt kilometers, uitstoot en het groter inkopen zorgt er zowel bij de bedrijven waar we mee samenwerken, MetOlijf.nl zelf én de klant voor dat de voorraden beter beheerd worden, we minder snel uitverkopen en er dus minder vaak opnieuw ingekocht moet worden. 

Daarnaast hebben we met verschillende leveranciers nieuwe afspraken gemaakt, waardoor de hele plastic ompakkingen in de keten geëlimineerd zijn. Eén van de voorlopers is Macrovita. Dankzij onze inspanningen is de hele verzending naar ons, maar ook naar 2500 andere bedrijven waar ze leveren, in één klap circulair geworden door gebruik te maken van papier in plaats van plastic.

Ook zijn en worden er continu formules aangepast, verpakkingen verbeterd en gezocht naar zuinigere producten van de beste ingrediënten. Op dit moment is Aphrodite bezig al het microplastic uit de producten te halen, worden de verpakkingen verduurzaamd (bijvoorbeeld door gebruik te maken van 'plastic' van suikerriet) en de omverpakkingen gemaakt van gerecycled karton. 

Geen plastic in het verzendproces

"Daarom hebben we nooit gestreefd naar plasticvrije verzending, dat hebben we namelijk altijd al gedaan. Er is, en we hebben meer dan 175.000 tevreden klanten, nog nooit één plastic snippertje gebruikt in onze verzenddozen."


We hebben voor de vulling van de dozen altijd gekozen voor biologisch afbreekbaar materiaal: maïzena. Houd het maar eens onder de kraan; het verdwijnt zienderogen. 100% biologisch afbreekbaar, maar ook 100% leuk knutselmateriaal voor kinderen. Bewaar gerust de vulchips, want die zijn ontzettend inspirerend voor de kids. Ook hebben we in 2023 30% minder vulmateriaal gebruikt door slimmer in te pakken en op een circulaire manier papier van de leveranciers uit hun zendingen te hergebruiken. Vanaf januari 2024 worden bestellingen verstuurd met kraft-papier. Ook hierin gaan we verder verduurzamen. Vanaf nu worden alle dozen op maat gesneden en wordt er uitgerekend hoeveel breekbare producten er in een zending gaan. Bestaat de zending uit producten die al een stevige verpakking hebben? Dan wordt er helemaal geen vulmateriaal meer gebruikt.  

Wil je er gratis bijpassende samples bij?

We sturen indien gewenst twee gratis samples mee. Vinden we leuk. Samples die je zelf uitzoekt en waarvan je zélf vindt dat ze een toevoeging kunnen zijn op je routine. We begrijpen het ook, als je tot 100% zero-waste wil leven, dat je daar liever niet op zit te wachten. We doen alles, zoals je van een specialist mag verwachten, met de hand. Je bent geen nummer, je bent een mens. En we helpen je meer dan graag.

Verzending door Nederland en België

We hebben bewust gekozen voor een bedrijf dat de verzending bij PostNL regelt voor 15.000 webshops, om zo minder aparte routes te rijden en dus minder uitstoot genereert. De verzending naar klanten gebeurt door PostNL. 

PostNL is een bedrijf dat altijd streeft naar duurzame oplossingen; of het nu om fietskoeriers gaat in de binnensteden, of elektrische busjes; PostNL werkt elke dag aan een groenere wereld. Daarom zijn we er trots op dat PostNL jouw bestellingen afhandelt. Daar is helemaal geen grote voetafdruk voor nodig. Het distributiecentrum bevindt zich namelijk op luttele kilometers afstand van ons pand; hierdoor komt je bestelling nooit met een omweg bij jou thuis.

Wil je zelf verder verduurzamen? Laat je pakket bezorgen als je thuis bent of kies voor een pakketpunt bij jou in de buurt Als je zelf een actieve(re) bijdrage wil leveren aan een duurzaam verzendproces bij webshops, heb je verschillende mogelijkheden. 

Niet elk pakket past door de brievenbus, dus bekijk eerst wat voor pakket je hebt. Zepen en shampoo bars gaan bijna altijd door de brievenbus, maar bestellingen met butters, oliën en crèmes niet. Als je thuis bent, hoeft de postbode maar één keer langs te komen.

Ben je er niet? Laat je pakketje dan bezorgen bij de buren. Dat is natuurlijk niet altijd gewenst: kies dan voor een pakketpunt bij jou in de buurt. Je hebt uit meer dan 2500 pakketpunten de keuze, dus er zit er vast eentje in de buurt. Door alleen al uit deze opties te kiezen verduurzaam jij je bestelling en verklein je de voetafdruk. Tip: kom op de fiets, dat scheelt weer CO2-uitstoot! De CO2-uitstoot van langskomen met de auto is niet meegerekend bij het afhalen van een pakket.

Wil je weten wat voor jou de meest duurzame optie is qua verzenden? Laten we er samen naar kijken: neem gerust contact met ons op via de chat, rechts onderaan de pagina.

Meer bewuste keuzes in ons assortiment

Voor elke portemonnee en elke levensstijl hebben we passende producten. Ben je vegan? Leef je zero-waste? Houd je van een rijkere, vollere crème of juist toch vederlicht? We hebben van elk producttype verschillende producten. Met of zonder geur, met of zonder verpakking, vegan of met een dierlijk ingrediënt zoals honing. Maar wat je ook zoekt; bij ons zijn alle producten dierproefvrij, zonder parabenen, uitvoerig dermatologisch en microbiologisch getest en vrij van GMO’s.

We zijn er nog lang niet en een bedrijf dat producten voor persoonlijk gebruik verkoopt kan nooit 100% duurzaam zijn (want we consumeren ten slotte), maar we doen er alles aan jou de beste keuzes te geven. Dit gebeurt door in de zoekmachine van MetOlijf.nl altijd de beste en 'meest schone' opties als eerste te tonen (dat wil zeggen microplasticvrije producten, producten met het hoogste aantal natuurlijke actieve ingrediënten en de biologische afbreekbaarheid van de aanvullende ingrediënten). We zijn in mei 2023 begonnen met het doorvoeren van onze eisen bij de zonnebrandproducten en gaan elke maand 70 tot 80 producten extra optimaliseren voor de zoekmachine.

Wil je producten zonder microplastics? Kies dan bijvoorbeeld voor de producten van Kálliston, Aromaesti of BIOselect. Wil je biologische producten? Kies dan voor BIOselect Organic of verschillende producten van Good to Declare, dat het ECOCERT-certificaat draagt. 

Trots lid van de Duurzaamheidscommissie van Thuiswinkel Waarborg

We willen onze voetafdruk nog verder verlagen, maar beseffen ons ook goed dat je met een webshop producten verkoopt die mensen gebruiken. In een consumptiemaatschappij is het daarom ook belangrijker om duurzaam te ondernemen, dan te doen alsof het allemaal niet bestaat. Wat is duurzaam ondernemen, in hoeverre kan je je bedrijf verduurzamen en wat zijn de beste mogelijkheden?

We komen niet met claims dat we de meest duurzame, groene of schone webshop zijn: het is ons streven om elke dag dat te doen wat voor mens en milieu op de lange termijn de beste optie is. Daarom zijn we gestopt met het inkopen van nieuwe producten met microplastics, investeren we in nieuwe merken zónder microplastics en zijn we met alle bedrijven om tafel gegaan om kritisch naar alle productformules te kijken.  Ook zijn we er trots op dat het prestigieuze Thuiswinkel Waarborg Mark gevraagd heeft om zitting te nemen als kleinste speler tussen allemaal webwinkelreuzen om te kijken hoe heel de online retail in Nederland mettertijd betere, groenere en bewustere keuzes kan maken.

Nóg meer zero-waste, maar ook grootverpakkingen

We nemen daar zelf graag het voortouw in. Daarom vind je de aankomende tijd betere ingrediënten, groenere formules, nog meer zero-waste producten én grootverpakkingen van producten die niet verpakkingsvrij leverbaar zijn. Daarnaast komen in juli 2023 grote en navulverpakkingen van microplasticvrije doucheproducten van het Griekse merk Karavaki. Zo kan je niet alleen je microplasticuitstoot verminderen, maar ook die van macroplastics. Mogen we je een tip geven? Koop een mooie, glazen flacon waar je de inhoud van de navulverpakkingen in doet. Ziet er schitterend uit!

Door onze vooruitstrevende visie en daadkrachtige doelstellingen hebben we sinds de start van MetOlijf.nl al miljoenen plastic flessen plastic, miljoenen liters water en duizenden kilo’s en liter afval bespaard. En dat hebben wij niet gedaan; dat heb jíj gedaan - want jij bent het succes van MetOlijf.nl. Wij zijn blij dat je onze klant bent.

Wil je al onze stappen lezen? Hier lees je onze visie over duurzaamheid en alle plannen die we in 2024 (en verder) willen realiseren. 

Ben je benieuwd wat MetOlijf.nl voor én achter de schermen doet om te blijven verduurzamen, verbeteren en te groeien? In onze duurzaamheidsstrategie en -beleid lees je op alle belangrijke onderdelen, zoals productaanbod, verpakken, verzenden, retouren en CO2-reductie onze visie, plannen en KPI's. 

Zoals je leest doen we er alles aan om in elke stap van het proces bewust na te denken wat we kunnen doen aan duurzaamheid, het verbeteren van ons productaanbod, het optimaliseren van de beste keuzes op ons platform en de CO2-uitstoot te verkleinen. We zijn geen multinational, dus de stapjes zijn klein, maar door bewust na te denken over wat we kunnen doen, willen we altijd zelf het voortouw blijven nemen. Heb je suggesties, feedback, kritiek of tips voor ons? Laat het ons weten. Je vindt al onze contactgegevens hier