• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Op werkdagen voor 18u besteld, morgen in huis!
  • Gratis samples bij je bestelling
Home Alles wat je moet weten over de veiligheid van tanning oils

Alles wat je moet weten over de veiligheid van tanning oils

Alles wat je moet weten over de veiligheid van tanning oils Met een tanning oil gebruik je een SPF-verrijkte olie om je zongebruinde of gebruinde huid te accentueren. Dit is voornamelijk op basis van oranje pigmenten in onder andere wortelolie. Ook zorgt een olie sneller voor een gebruinde gloed. Aangezien bruin worden een teken van zonneschade is, is het belangrijk om zeer voorzichtig om te gaan met tanning-producten. Vandaar dat we je hier alle ins and outs uitleggen over onze met SPF-filters verrijkte tanning oils. Zodat je zo goed mogelijk beschermd bent en toch dankzij de gekleurde olie een zonnige glow krijgt.

Is tanning oil veilig?

Een tanning oil is veilig, mits je het op de juiste manier gebruikt. Een tanning oil zonder SPF is daarom nooit geschikt om te gaan zonnebaden, maar kan wel je zongebruinde kleur verrijken dankzij oranje pigmenten. Ook als je een donkere huidskleur hebt, geeft het een heel mooi, gebronsd effect.

In de regel geldt altijd; hoe hoger de bescherming, hoe veiliger de tanning oil. Maar denk niet dat je met een SPF de hele dag kan liggen zonnebaden, want uiteindelijk is elke vorm van bruining op de huid zonneschade. Veel zonaanbidders gaan volgens onderzoek uit 2017 van Rodrigues et. al. nog steeds uit van schijnveiligheid: alleen een of een paar keer per dag smeren en zonnen is niet gezond en niet verstandig.

De risico’s van een tanning oil

Het gevaar zit ‘m in het feit dat je nonchalant wordt met het veilig zonnen. Als je een tanning oil met SPF 6 gebruikt is dat prima voor een kwartier, halfuur in de zon, maar dan nog wel altijd beschut en met kleding aan.

Hoe word je veilig bruin?

Veilig bruin worden is eigenlijk een tegenstrijdigheid, want elke vorm van bruining op de huid is een vorm van zonneschade. Je huid haar eigen afweermechanisme wordt aangewakkerd door de productie van melanine, maar door ophopingen van melanine kunnen bijvoorbeeld pigmentvlekken of -verschuivingen ontstaan. Ook kan een gebruinde huid op den duur leiden tot huidafwijkingen en huidkanker.

Het is daarom raadzaam om altijd je huid goed in de gaten te houden en bij afwijkingen op de huid direct naar je huisarts of dermatoloog te gaan.

Bruin worden is ongezond, maar met een zonnebrand word je toch niet bruin?

Mocht je echt heel graag een kleurtje willen, is een tanning oil met minstens SPF 30 een goede optie. Een olie trekt meer UV-straling aan, waardoor je sneller bruin wordt. Hoewel SPF 30 goed beschermt, beschermt het niet voor 100%, waardoor je toch kleurt. Dit ontkracht trouwens meteen het hardnekkige fabeltje dat je geen vitamine D aanmaakt met een zonnebrand op: je huid maakt meer dan genoeg aan en het kan ook via voeding binnen komen. Over een gebrek aan vitamine D hoef je je dus niet druk te maken. Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden in de link tussen vitamine-D-tekort en SPF.

MetOlijf.nl biedt verschillende SPF-verrijkte tanning oils aan. Bekijk hier het hele assortiment. Het advies is om een SPF-filter te gebruiken waarvan je weet dat je om de aanbevolen tijd zal smeren. Een tanning olie met SPF 6 is zeer geschikt als je even een halfuurtje op het terras gaat zitten. Voor zomerse dagen met veel blootstelling aan de zon, is de SPF 30 de beste tanning oil.

Is tanning oil dan slecht voor je?

Tanning oils met SPF zijn niet slecht voor je, als je het maar niet gebruikt om de hele dag te gaan zonnebaden. Een tanning olie verrijkt de natuurlijke huidskleur, geeft het wat diepere glans en je kan het als aftersun gebruiken om je zongebruinde kleur te extraheren.

Kun je tanning oil gebruiken onder de zonnebank?

We adviseren om de zonnebank nooit te gebruiken. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onderzoek gedaan naar huidkanker en de link tussen melanoom. De kans op huidkanker is het grootst door onder ‘artificiële uv-straling’ te liggen, de zonnebank dus. Wil je een kleurtje, het hele jaar door? Kies dan voor een fake tan.

Welke SPF-filter moet ik kiezen?

Hoe hoger, hoe beter. Het maakt daarbij niet uit wat voor filter je kiest; alle filters die in Europa worden aangeboden, zijn veilig voor de huid. Filters van Apivita zijn van de nieuwste generatie en ook koraalvriendelijk, dus als je ook het milieu in overweging neemt, is dat een geschikte optie voor je.

Hoe voorkom je dat je verbrandt met tanning oil?

Heel simpel: voorkomen is beter dan genezen. Bakken in de zon is nooit verstandig en heel erg ongezond, dus probeer dat te vermijden. Smeer je vaak en veelvuldig, maar ook rijkelijk in. Onderzoek toont aan dat de gemiddelde gebruiker van zonnebrand een kwart van de aanbevolen hoeveelheid gebruikt.

Onderzoek naar de rol tussen de hoeveelheid zonnebrandproduct ten opzichte van de zonbeschermingsfactor in de Aziatische huid toont aan dat je per vierkante centimeter 2mg SPF nodig hebt. Dit staat aan een volle theelepel voor alleen al je gezicht.

Smeer altijd meer dan je eigenlijk zou doen. Maar geen probleem; een tanning oil wordt altijd goed door de huid opgenomen én het geeft een mooie, gezonde glans. Dankzij de kleureffecten zie je er direct een stukje zongebruinder uit, dus smeren wordt een heerlijke wellness-beleving. 

Kun je tanning oil combineren met zonnebrandcrème?

Je kan een olie nooit mengen met een zonnebrandcrème. Je kan wel een tanning oil zonder SPF aanbrengen, het een kwartier in laten trekken en daarna rijkelijk een zonnebrandcrème aanbrengen. Je kan ook een tanning oil zonder SPF gebruiken ná het zonnen, om de kleur mooi uit te laten komen.

Kan je met olie onder de zonnebank?

Wij raden je aan om nooit met een bruinversnellende olie onder de zonnebank te gaan, want dat kan erg gevaarlijk zijn en huidbeschadigingen in de hand helpen. Ook een olie met SPF draagt niet bij aan een 'veilige zonnebankbeleving'. Dus ook met olie onder de zonnebank raden we niet aan.

Bottom-line: als je graag een kleurtje wil, doe dat dan met een zo hoog mogelijke SPF. Een SPF-filter beschermt nooit voor de volledige 100%, dus je ziet er altijd zomers uit. Maar asjeblieft; laat de zonnebank maar waar die hoort - ga er vooral niet onder liggen. Wil je echt een dieper bruine kleur, kies dan voor bijvoorbeeld voor onze zonnebrandcrème met een tintje. Alsof je zó van het terras komt en wel zo veilig.

Geraadpleegde bronnen:

Rodrigues, A., Sniehotta, F., Birch-Machin, M., & Aurajo-Soares, V. (2017, juni). Aware, motivated and striving for a ‘safe tan’: an exploratory mixed-method study of sun-protection during holidays. Pubmed.gov. Geraardpleegd op 22 juli 2022
Neale, R. E., Khan, S. R., Lucas, R. M., Waterhouse, M., Whiteman, D. C., & Olsen, C. M. (2019, november). The effect of sunscreen on vitamin D: a review. Pubmed.gov. Geraadpleegd op 22 juli 2022
Sang Min Kim, Byung Ho Oh, Yang Won Lee, Yong Beom Choe, & Kyu Joong Ahn. (2010, februari). NCBI - The relation between the amount of sunscreen applied and the sun protection factor in Asian skin. Pubmed.gov. Geraadpleegd op 22 juli 2022
Sivamani, R., Crane, L., & Dellavale, R. (2010, april). The benefits and risks of ultraviolet (UV) tanning and its alternatives: the role of prudent sun exposure. Pubmed.gov. Geraadpleegd op 22 juli 2022
  Mark van MetOlijf.nl     02-08-2022 14:43     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.