• Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 23:45 besteld, vandaag verzonden!
  • Kies zelf 2 gratis samples uit
Home Alles wat je moet weten over sulfaten

Alles wat je moet weten over sulfaten

Alles wat je moet weten over sulfaten

SLS, SLES: tik het in in Google en het lijkt wel alsof je acuut vergiftigd wordt als je alleen al de naam ziet op een ingrediëntenlijst. Sulfaten zijn hip; maar niet op de goede manier. Maar wat zíjn het nu eigenlijk, die sulfaten? En zijn ze zo schadelijk of onschuldig als er beweerd wordt? MetOlijf.nl zou MetOlijf.nl niet zijn als we het niet tot op de bodem uitzochten. En dat deden we. Hier vind je het échte verhaal over sulfaten in je shampoo.

Sulfaten: wat zijn dat?

Een sulfaat: al jarenlang het zorgenkindje in vooral haarverzorging. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES) zijn de twee meest voorkomende sulfaten - surfactants genoemd; reinigende schuimvormers die je in heel veel verzorgingsproducten tegenkomt – vooral in shampoos en zepen. Omdat de afkorting SLS sowieso veel stof doet opwaaien, vertalen veel ‘natuurlijke merken’ het in Natrium Lauryl Sulfate, maar het is echt exact hetzelfde als Sodium Lauryl Sulfate. Maar is Sodium Laureth Sulfate niet hetzelfde als SLS - het zijn toch dezelfde letters? Nee: waarbij SLS (Sodium Lauryl Sulfate) wordt genoemd als één van de meest irriterende ingrediënten in je shampoo, is Sodium Laureth Sulfate (SLES) vele malen milder. Deze surfactans zijn goedkoop geproduceerde schuimvormers die zorgen voor een rijkelijk schuim, maar SLS (Sodium / Natrium Lauryl Sulfate) bij veel mensen ook irritatie. En SLES? Dit sulfaat geeft veel minder snel irritatie: we leggen het je uit.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) versus Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Sodium Laureth Sulfate is vele, vele malen milder, waardoor het juist wel een fijne toevoeging is voor mensen die houden van een schuimende shampoo, maar daarentegen moeten wel veel oliën en extracten worden toegevoegd die het reinigende effect compenseren met hydratatie. De manier waarop uit kokosolie Sodium Laureth Sulfate wordt verkregen, is compleet anders dan hoe dat bij SLS wordt gedaan. Het molecuul van de reiniger wordt groter, waardoor deze niet zo diep kan reinigen als SLS. Houd je van schuim en heb je een normaal of vet haartype? Dan is SLES (Sodium Laureth Sulfate) een goede toevoeging. Dan krijg je een mooie mix: eerst worden het haar en de huid gereinigd, en om de barrièrefunctie van de huid (de buitenste huidlaag met natuurlijke oliën) te herstellen, worden vitaminen, antioxidanten en oliën toegevoegd. Zo krijg je een dubbele werking die voor bijna alle huidtypen excellent werkt.

Ben je op zoek naar een shampoo zonder schadelijke stoffen? MetOlijf.nl heeft het grootste aanbod sulfaatvrije shampoos online! Met onze talloze shampoos, conditioners en haartreatments ben je bij ons aan het juiste adres voor puur natuurlijke haarverzorging - voor het aller-, állermooiste haar van je leven.

Welke sulfaten zijn er nog meer?

Vergelijk het als een weldadige gezichtsbehandeling: werkstoffen kunnen nu eenmaal veel beter worden opgenomen door een gereinigde huid, dan door een vette huid. Heb je snel last van vet haar of zoek je een shampoo die boordevol antioxidanten, vitaminen, vetzuren en extracten zitten? Kies dan voor een schuimende shampoo met Sodium Laureth Sulfate of, als je niet zo goed tegen SLES kan,  sodium coco-sulfate: de shampoo maakt het haar en de hoofdhuid op milde wijze schoon en daarna kunnen de werkstoffen perfect worden opgenomen, wat huid- en haarherstel weer ten goede komt.

Veel voorkomende andere sulfaten in shampo zijn:

  • ALS, Ammonium Lauryl Sulfate. Een zeer milde reiniger, veelal afkomstig uit kokos;
  • Sodium Coco-Sulfate. Eveneens een zeer mild sulfaat, ook afkomstig (de naam verklapt het eigenlijk al), uit kokos.
  • TEA-lauryl sulfate. Een sterke sulfaat die in concentraties boven 10,5% een uitdrogend effect heeft. Omdat het wel heel goed reinigt en een mooi schuim geeft, wordt het vaak in combinatie met een andere reiniger gebruikt. Het ingrediënt is er dus meer voor het schuim, dan voor de werking. 

Omdat Sodium Coco-Sulfate, in tegenstelling tot Sodium Laureth Sulfate en Sodium Lauryl Sulfate, ontzettend mild is dankzij het veel grotere molecuul dan de andere sulfaten, heeft MetOlijf.nl ervoor gekozen om deze te gebruiken als schuimvormer in de shampoo bars. Zo kunnen de actieve ingrediënten direct in de huid trekken, zonder dat de huid wordt gestript. Het voordeel? Een diepe reiniging én een diepe werking van de actieve ingrediënten. 


Kun je niet tegen sulfaten? Gebruik dan een sulfaatvrij product – uiteindelijk gaat het om jouw huid en wat jouw huid kan verdragen. Let op: soms kunnen natuurlijke bedrijven zeggen dat er geen sulfaten in je shampoo zitten, maar heeft het een andere naam, zoals Natrium Lauryl Sulfate. Bekijk altijd de hele ingrediëntenlijst: elke degelijke webshop in natuurlijke cosmetica hoort transparant te zijn over alle ingrediënten. Kun je geen ingrediëntenlijst vinden? Vraag er dan naar.

Samenvattend: sulfaten zijn schuimreinigers die een reinigende werking hebben. SLS (Sodium Lauryl Sulfate / Natrium Lauryl Sulfate) maken zó goed schoon, dat het de barrièrefunctie van de huid verstoort en wordt daarom afgeraden als je een extreem gevoelige huid hebt. Wil je toch een rijkelijk schuim, maar niet het droge, trekkerige effect van een te sterke surfactant? Gebruik dan Sodium Laureth Sulfate: dezelfde drie letters, maar een compleet andere samenstelling. Nog milder? Coco-Sulfate heeft zulke grote moleculen dat het uitsluitend op de hoofdhuid blijft liggen en dus zeer mild is en geschikt is voor bijna iedereen.

Wat doen sulfaten?

Je vindt sulfaten dus in heel veel verschillende producten met een reinigende werking, omdat ze dus zo goed, efficiënt en makkelijk reinigen. De oppervlakteactieve stoffen zijn verbindingen die zowel water als olie aantrekken; zo wordt vuil aangetrokken en afgenomen. Sulfaten zijn over het algemeen (in ieder geval wel bij MetOlijf.nl, want onze sodium laureth sulfate en het hypo-allergene coco-sulfate komen van kokosolie) natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar. Als sulfaten worden toegevoegd aan shampoos, gaan ze schuimen. Omdat men tegenwoordig schuim met schoon associeert, denkt men dat een schuimende shampoo (met sulfaten dus) beter reinigt dan een sulfaatvrije shampoo. Dat is niet het geval; schuim maakt niet schoon – de sulfaten maken schoon. Kan je niet tegen sulfaten? Geen probleem: er zijn ook genoeg sulfaatvrije producten die prima reinigen.

Samenvattend: doordat sulfaten zowel water als olie aantrekken, wordt de huid goed gereinigd. Hierin maakt SLS (natrium / sodium lauryl sulfate) het beste schoon, wat de huid kan irriteren en waarom we dat bij MetOlijf.nl niet aan de shampoos hebben toegevoegd. Sodium Laureth Sulfate (SLES) maakt ook goed schoon, maar is vele malen minder. Nog milder? Dan is coco-sulfate, een sulfaat op basis van de aminozuren in kokosolie een goed alternatief.

Is sodium laureth sulfate schadelijk?

Sulfaten liggen onder vuur. Je kunt geen blog openen zonder dat het gaat over sodium laureth sulfate die schadelijk zou zijn of die in verband wordt gebracht met irritatie of huidaandoeningen. Claims die zonder pardon worden gebruikt en vooral mensen angst aanjaagt. Maar is het ook écht zo? Zijn sulfaten slecht voor je haar en je gezondheid?

Sulfaten in shampoo: koop nooit producten die niét in de EU zijn gemaakt

Laten we eens naar de wetenschap kijken wat betreft sulfaten in shampoo en andere reinigende producten. Het Cosmetic Review Expert Panel, aangestuurd door de grootste gezondheidswaakhond ter wereld, de FDA (Food and Drug Administration) zegt dat sulfaten veilig zijn voor gebruik. Kleine kanttekening: sulfaten (van de meest agressieve tot de meeste lichte) mogen maar in een bepaalde concentratie worden toegevoegd, anders reinigen ze té effectief. Koop daarom altijd producten die binnen de EU zijn gemaakt; deze voldoen aan superstrenge eisen, zodat je zeker weet dat het altijd veilig is.

Van shampoos en shampoo bars die uit Azië komen (zoals bijvoorbeeld de hele kleurrijke shampoo bars die je tegenwoordig overal tegenkomt) kunnen de concentraties sterk uiteenlopen. Aangezien deze producten niet door de EU zijn goedgekeurd, weet je nooit of de concentratie te hoog is. Vraag daarom altijd aan de (web)shop waar de producten vandaan komen, men is verplicht je het adres te geven als je daarom vraagt.

Zijn sulfaten schadelijk voor je haar en je gezondheid?

Dan nog even de eventuele gevaren voor de volksgezondheid. Zijn sulfaten écht schadelijk, zoals veel blogs beweren? Volgens een onafhankelijke studie, die gepubliceerd is in het toonaangevende Journal of the American College of Toxicology zijn Natrium / Sodium Lauryl Sulfate (SLS) irriterend in concentraties van twee procent en hoger. Hoe hoger de concentratie, hoe hoger de irritatie. daarnaast ligt het er ook aan hoe lang de sulfaten in contact komen met de huid. hoe langer, hoe groter de kans op irritatie. Gebruik daarom geen shampoos met Natrium / Sodium Lauryl Sulfate, of gebruik alleen producten die binnen de EU zijn geproduceerd, deze voldoen aan de norm.

Sulfaten en kanker: hoe zit het nu écht?

En dan het verhaal over sulfaten en kanker? Dezelfde studie toont aan dat SLS (op proefdieren) niet carcinogeen is. Als sulfaten kort op de huid in contact komen (om je haren te wassen bijvoorbeeld) is er niets aan de hand – zeker niet als er oliën zoals olijfolie zijn toegevoegd, die het uitdrogende karakter neutraliseren en juist voeden. Uiteraard is het ook niet de bedoeling om sulfaten in te nemen. Daarnaast zijn de processen die ervoor zorgen dat de kokosolie een rijkelijk schuim wordt, onderhevig aan continue tests, om altijd te kunnen garanderen dat de producten effectief zijn en de bijproducten worden geëlimineerd. Hierdoor krijgen schadelijke stoffen geen kans.

Uiteraard horen de producenten de juiste leveranciers te hebben die vakkundig, professioneel en onafhankelijk hun losse ingrediënten laten testen op veiligheid, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, maar ook effectiviteit. Kijk daarom altijd op de verpakking van het product wie de leverancier is van je favoriete shampoo of zeep. Heb je twijfels, dan ben je altijd vrij om rechtstreeks de fabrikant te bellen – dat is je recht. Kun je nergens vinden wie het product heeft ontwikkeld? Gebruik het dan niet.

Tegenwoordig kun je zo je (web)winkel beginnen met spullen uit grote Aziatische groothandels die nooit in Nederland of de EU gekeurd worden en daardoor ook gezondheidsrisico’s met zich kunnen meebrengen, dankzij cosmetica met schadelijke stoffen, aldus de Consumentenbond. Bij MetOlijf.nl verkopen we uitsluitend de allerbeste, in de EU geproduceerde verzorgingsproducten; die continu worden getest en aan alle veiligheidseisen voldoen, waardoor je met een gerust hart het product dagelijks kan gebruiken. Ook de shampoos. Mocht je last hebben van irritatie van sulfaten, raden we je te allen tijde aan om sulfaatvrije producten te vinden. Op MetOlijf.nl staat overal of het sulfaatvrij is – wel zo handig.

Samenvattend: sulfaten zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar mogelijk wel irriterend bij een gevoelige huid. Heb je een extreem droge of gevoelige huid? Gebruik dan altijd sulfaatvrije producten. Niet omdat sulfaten schadelijk zijn, maar omdat ze uitdrogend kunnen werken. Dit wordt veelal tegengegaan door oliën, zoals olijfolie, toe te voegen aan het product – dit neutraliseert het uitdrogende effect en zorgt juist voor éxtra voeding. Let er wel altijd op dat je op de verpakking ziet wie het product heeft gemaakt; zij kunnen je altijd officiële documenten laten zien als je erom vraagt. Zie je niet de leverancier op de verpakking? Gebruik het product dan niet; het kan afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Aziatische groothandels (zoals AliExpress of Alibaba) die producten verkopen die niet worden gereguleerd of worden getest door de EU. Uiteraard is alle haarverzorging van MetOlijf.nl 100% veilig, dankzij de vele microbiologische, dermatologische tests en tests op vrijwilligers (en uiteraard nóóit op dieren).

Sulfaatvrij: een goed idee?

Een sulfaatvrije shampoo is eigenlijk altijd een goed idee. Niet omdat sulfaten zo beangstigend zijn zoals veel wordt verteld, maar vooral omdat sulfaatvrije shampoos je haar op heel milde wijze reinigen en extra hydrateren.

Welke shampoo zonder sulfaten is het beste geschikt voor mij? Natuurlijk kun je altijd het zekere voor het onzekere nemen en gewoon gaan voor een sulfaatvrije shampoo. Dat is sowieso voor elk haartype een goed idee. Maar goed; het werkt wel even anders. De shampoo zonder sulfaten schuimt namelijk niet. Maar verwacht niet dat de shampoo zonder sulfaten niet werkt – het is gewoon net een slag anders. Je hebt exact dezelfde hoeveelheid nodig, dus gebruik niet meer dan je gewend bent.

Sulfaatvrije shampoo voor krullen en kroeshaar
Het grote voordeel van een shampoo met milde sulfaten is meteen het grootste probleem als je kroeshaar of krullen hebt: sulfaten openen de haarschubben. Ideaal als er extra werkstoffen dienen te worden ingebracht, maar het kan ook leiden tot klitten: en daar heeft niemand zin in. Als je krullen hebt of kroeshaar, is een sulfaatvrije shampoo de beste optie. Oh, en een natuurlijke conditioner natuurlijk.

Sulfaatvrije shampoo voor droog, pluizig en beschadigd haar
Is je haar droog, pluizig of beschadigd? Ook dan kun je beter een shampoo zonder sulfaten gebruiken. De reinigende werking werkt nadelig als je haar heel poreus is. Het is niet gevaarlijk, het is ook niet schadelijk, maar een reinigende shampoo is dan niets voor jou. Gebruik dan een sulfaatvrije shampoo.

Conclusie: zijn sulfaten veilig en geschikt voor mijn haar?

Sulfaten zijn, mits goedgekeurd door de allerstrengste EU-eisen, 100% veilig voor gebruik. De concentratie, de vochtinbrengende en hydraterende tegeningrediënten en de manier waarop de sulfaten uit de natuurlijke kokosolie worden gewonnen, vormen geen gevaar voor je gezondheid. Pas echter wel op met sulfaten van producten die niét binnen de EU worden gemaakt: de welbekende shampoos en shampoo bars die van AliExpress komen (je herkent ze aan de prachtige kleuren en bloemetjes in de bars, stevig dichtgeplakt voor een prachtig vormgegeven bar) zijn niet gekeurd, noch getest door de EU, waardoor je nooit weet hoeveel procent sulfaten erin zitten.

Het gebruiken van een sulfaatrijke of -vrije shampoo is vooral een keuze: wil je het wel of niet? Wil je een schuimende shampoo, zonder de irritatie? Kies dan voor een shampoo met milde sulfaten en met voldoende oliën, zoals olijfolie – deze neutraliseren het uitdrogende effect. Wil je geen schuim? Simpel: kies dan voor een sulfaatvrije shampoo.

Bij MetOlijf.nl ben je verzekerd van veilige, effectieve, duurzame en natuurlijke shampoo en andere haarverzorging. Wil je weten welk product het beste aansluit bij jouw haarwensen? Chat met Mark - hij weet alles over de producten én over de ingrediënten.

Gebruik je een shampoo met sulfaten? Let goed op de toegevoegde oliën!

Wij houden, zoals je van ons gewend bent, van 100% transparantie en eerlijkheid. We doen niet aan greenwashing, valse beloftes en claims die we niet waar kunnen maken. Onze (tot 100%) natuurlijke shampoos en conditioner (zowel die met als zonder schuimvormers) zijn zeer mild, dankzij de vele toegevoegde oliën. Sodium Laureth Sulfate of Coco-sulfate reinigen op milde wijze haar en hoofdhuid, waardoor er ruimte ontstaat voor de vochtinbrengende ingrediënten. Hierdoor wordt het haar nóg beter gevoed en gaat het stralen als nooit tevoren. Wil je geen sulfaten in je shampoo? Geen probleem; kies dan een van de talloze sulfaatvrije shampoos. Maar laat je niet bang maken door spookverhalen en kijk altijd naar wat de échte waarheid is over bepaalde ingrediënten.

Een shampoo met sulfaten kopen? Altijd een product uit de EU!

Daarnaast zijn de EU-eisen tegenwoordig zo streng dat discutabele ingrediënten niet meer worden toegelaten in Europees geproduceerde producten. Zo hoef je je nooit druk te maken om de veiligheid van de producten. En al helemaal niet van de producten die je op MetOlijf.nl ziet; alle producten worden dermatologisch en microbiologisch getest en getoetst aan de allerstrengste EU-eisen. Ook onze milde sulfaten. Heb je vragen over sulfaten of sulfaatvrije shampoos? Je kunt mij, Mark – product- en ingrediëntenexpert van MetOlijf.nl – altijd bereiken via chat of mail: ik help je graag.

  Mark van MetOlijf.nl     01-03-2020 17:34     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.