Merken Klantenservice
checkmark

Op werkdagen voor 18:00 besteld, morgen in huis!

checkmark

Persoonlijk advies

checkmark

Gratis samples

webshop keurmerk
Home / Natuurlijke Deodorant 101: alles wat je moet weten over natuurlijke deodorant

Natuurlijke Deodorant 101: alles wat je moet weten over natuurlijke deodorant

Natuurlijke Deodorant 101: alles wat je moet weten over natuurlijke deodorant

Wat is natuurlijke deodorant?

We gebruiken het allemaal en soms nemen onze oksels het gewoon niet in dank af: deodorant. We sprayen, rollen, spuiten, poederen of smeren deodorant meerdere keren per dag onder onze oksels. Het is een goedje dat ons heerlijk fris laat ruiken en ons laat werken zonder liters zweet te produceren. Met een deodorant voelen we ons zelfverzekerder en hoeven we niet continu onze t-shirts te vervangen. Maar vaak geeft deodorant ook irritatie: veel deo’s gebruiken alcohol, drijfgas, parabenen, synthetische parfums en aluminium chloorhydraat als werkzame bestanddelen en dat is iets wat de oksels maar mondjesmaat toestaan; het resultaat is een branderig gevoel, rode oksels, gele vlekken in je kleren en jeuk en schilfers. Oh; en we blijven ervan zweten. Nee, dan liever een natuurlijke deodorant zonder troep. Gewoon één werkzaam ingrediënt (een natuurlijke deodorant met aluin), dat niet schadelijk is voor de huid en je de hele dag fris houdt. We nemen je mee in de wereld van deodorant versus anti-perspirant, wat natuurlijke deodorant nu eigenlijk precies is en welke deodorant jij het beste kunt gebruiken. Sla deze complete how-to gerust op in je favorieten en deel met je vrienden: vandaag leer je echt álles wat je altijd al wilde weten over natuurlijke deodorant. En waarom je je niet druk hoeft te maken over het gebruik van een natuurlijke deodorant. Maar laten we bij het begin beginnen: wat is zweet eigenlijk en hoe komen we toch aan die penetrante zweetgeur onder de oksels? Duik mee in de wereld van deodorant.  

 

We zweten wat af; misschien is het tijd voor een natuurlijke deodorant? Wat er ook gebeurt; zweten doen we allemaal. Helaas, het is waar. Of we nu willen of niet. Gelukkig is de een meer gezegend met een neutrale zweetgeur, terwijl een ander al bij het minste of geringste een onaangename geur verspreidt. Dat ligt niet aan onszelf, maar aan onze aprociene zweetklieren. deze zweetklieren vind je bij je oksels, de schaamstreek en tepels. Deze aprociene zweetklieren liggen dieper in de huid dan andere zweetklieren (de ecriene zweetklieren, die voornamelijk vocht uitgescheiden) en geven een kleinere hoeveelheid vocht, aangezien deze vooral vetten uitscheiden, zoals vetzuren en cholesterol.
Ondanks dat de apocriene zweetklieren maar op een paar gebieden te vinden zijn, zijn ze toch in groten getale aanwezig: in elke oksel zitten er al zo’n 50.000. En alsof het nog niet genoeg is; je zweetklieren produceren zo’n liter zweet per dag. Dat zijn zo’n drie volle emmers per maand! Maar zweet is belangrijk: het houdt ons op de juiste temperatuur en werkt als een ingebouwde airconditioner. 
Als je zweet zich verdeelt over je lichaam, komt ook de natuurlijke bacterieflora in actie. Het zweet dat de apocriene zweetklieren uitscheiden over je lichaam is hoog in proteïnen die bacteriën op je lichaam makkelijk af kan breken. Echter, als dat gebeurt, gaat je zweet ruiken. Dat komt vooral door trans-3-methyl-2-hexeenzuur (we vergeven het je als je dit meteen weer vergeet). Dit zuur stinkt en geeft de vervelende en typerende zweetgeur af. En alsof dat nog niet irritant genoeg is, bevat je okselgebied (en dat van de schaamstreek) ook duizenden kleine haartjes die het zuur vasthouden en zodoende meer en meer van de geur gaan verspreiden. Het resultaat? Een vervelende geur en stinkende oksels, die niet alleen lichamelijk irritant is, maar ook geestelijk voor schaamte en angst kan zorgen.

Probeer nu zelf een natuurlijke deodorant zonder troep en geniet van tintelfrisse oksels, tot twee dagen lang!

Waarom een natuurlijke deodorant zonder aluminiumchloorhydraat en parabenen?

Daar komt een natuurlijke deodorant goed van pas, want in plaats van de huid af te sluiten en zodoende het uitscheidingsproces te blokkeren, doodt een natuurlijke deodorant tijdelijk de bacterie die zorgt voor de geur van zweet. Chemische deodorants, die in de jaren veertig van de vorige eeuw zijn ontwikkeld door de Amerikaanse Jules Montenier, gebruiken voornamelijk het actieve ingrediënt aluminium chloorhydraat; deze maakt van de elektrolyten in het zweet een dikke gel, zodat de oksels verstopt raken en er zodoende geen zweet meer geproduceerd kan worden. Ook worden de poriën verkleind, waardoor er ook minder zweet uit de zweetklieren kan komen. Waardoor je ook minder zweet.
In de jaren zeventig is tijdelijk in Amerika dergelijke deodorant uit de markt gehaald vanwege mogelijke schadelijke gevolgen voor de langere termijn. Ook duurde het niet lang voordat de link met borstkanker werd gelegd. Er zijn namelijk onderzoeken geweest waaruit blijkt dat er in tumorweefsel aluminium chloorhydraat en parabenen zijn gevonden, alleen is er nooit hard bewijs geleverd dat de kanker zou ontstaan zijn door deze ingrediënten in chemische deodoranten. Volgens het Amerikaans Kankerinstituut zijn er géén definitieve studies die bevestigen dat deodorant met aluminium chloorhydraat kanker veroorzaken. Echter is aluminium chloorhydraat vaak irriterend en verstopt het de poriën, waardoor het geen pretje is om te gebruiken als deodorant. Helaas is het zo dat veel cosmeticabedrijven hun consumenten voeden met angst door te zeggen dat je bepaalde ziektes krijgt als je een product gebruikt. Medewerkers die je met witte jas vertellen wat er allemaal schadelijk is en waar je vreselijk voor moet uitkijken. MetOlijf.nl voedt geen angst, maar levert standaard de meest veilige en best geteste deodorant. Geen angstzweet, dus. Gewoon de beste natuurlijke deodorant die je heerlijk fris laat ruiken (of helemaal niet, als je een natuurlijke deodorant zonder parfum zoekt).
Maar aluminium chloorhydraat zou ik je niet meer willen adviseren in deodorant. Niet alleen door de manier waarop chemische verbindingen de huid verstoppen, want dat is gewoon ongezond voor je eigen zweetproces. Daarnaast is het blokkeren van de zweettoevoer niet verstandig aangezien een mens wel moét zweten. Zo kan onze lichaamstemperatuur altijd stabiel blijven en kan het lichaam zelf ingrijpen als de temperatuur te hoog wordt door meer zweet te produceren en zodoende ons lichaam weer af te koelen. Een deodorant met aluminiumchloorhydraat en parabenen is dus niet meer van deze tijd en gelukkig ook niet meer noodzakelijk, nu er ook veel veiligere en mildere alternatieven zijn waardoor je wél gewoon kan zweten, maar er géén geur meer vrijkomt. Met een natuurlijke deodorant op basis van aluinsteen bijvoorbeeld.
 
Bekijk hier al onze natuurlijke deodoranten. Heerlijke deo’s zonder chemische toevoegingen, maar op basis van aluinsteen.

Wat zit er in natuurlijke deodorant?

Een natuurlijke deodorant zonder aluminium chloorhydraat en parabenen, maar wat moet er dan wél in een natuurlijke deodorant? Er zijn verschillende opties, maar bij MetOlijf vind je voornamelijk natuurlijke deodorant met aluin. Aluinsteen (of poeder, in onze vloeibare natuurlijke deodorant) wordt al honderden jaren gebruikt in de medische, maar ook in de culinaire wereld. Aluin is bijvoorbeeld al vanaf begin 1800 populair onder bakkers om brood witter te maken, maar ook om groenten en vruchten extra knapperig te maken. Je kunt aluin dus gewoon eten! Al zouden we het je niet aanraden; het smaak nogal zout. Dit zout is ook de hoofdrolspeler in natuurlijke deodorant omdat het die vervelende bacteriën ongedaan maakt. Het is dus tijdelijk klaar met trans-3-methyl-2-hexeenzuur en kompanen! Een natuurlijke deodorant met aluin blokkeert dus níet de zweetklier, maakt er geen rare gel van en zorgt ook niet voor verstoppingen, maar doodt enkel tijdelijk de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken. Je kunt dus gewoon transpireren, maar heb je niét de vervelende, indringende zweetgeur.

Deodorant versus antiperspirant

Waarbij een natuurlijke deodorant dus zorgt voor het ongedaan maken van de geur, zorgt de welbekende antiperspirant op basis van aluminium chloorhydraat voor het verstoppen van de zweetklieren en het verkleinen van de poriën. Dit is niet heel gezond en verstandig, want ieder mens moet kunnen zweten. Daarnaast zitten dergelijke actieve werkstoffen in een door drijfgas aangedreven spray die zorgt voor flink wat irritatie en vervelende gasluchten. Met een natuurlijke deodorant van MetOlijf.nl heb je niet alleen bescherming tegen de vervelende geur die de bacteriën op de huid veroorzaken als ze in contact komen met zweet, maar wordt ook de huid optimaal beschermd. Veel van onze natuurlijke deodorant is aangevuld met verzorgende, kalmerende, hydraterende en beschermende ingrediënten zodat de tere huid onder de oksels optimaal verzorgd wordt. Dit merk je al vanaf het eerste begin: je huid zal rustiger worden, zachter en meer verzorgd. Het zal trouwens wel kunnen dat je huid even moet wennen aan een natuurlijke deodorant. Veel van de chemische deodorant zorgen voor irritatie, waardoor je, als je eenmaal begint met een natuurlijke deodorant zonder aluminium chloorhydraat en parabenen, een kleine tinteling kunt ervaren. Dit komt door het zout in de aluinsteen. Maar wees niet ongerust; dat is binnen een paar keer gebruiken al over. Een natuurlijke deodorant zorgt direct voor tintelfrisse en intens gevoede oksels. Zie daarom het okselgebied niet als de vijand; het doet z’n werk zoals het hoort te doen en daar hoort geen chemische deodorant thuis.  
 
Wil je een natuurlijke deodorant zonder parfum? Ook geen probleem: hier vind je onze beste natuurlijke deodorant zonder parfum.

Wat is aluinsteen in een natuurlijke deodorant?

Oke; een natuurlijke deodorant zónder aluminium chloorhydrate dus. Maar je wil natuurlijk wel een natuurlijke deodorant die nare geurtjes op afstand houdt. Vandaar het aluinsteen dus. Aluin is een natuurlijk voorkomend mineraal zout dat onstaat als je verschillende mineralen met elkaar mixt en zuurstofmoleculen doen de rest. Als de mineralen in aanraking komen met lucht, komt er langzaam maar zeker een prachtig kristal. Dit aluinkristal breekt de bacteriën af die vervelende luchtjes veroorzaken en zodoende kun je dus rustig hard aan het werk gaan; want je ruikt je zweet toch niet meer. Zo behoud je je natuurlijke zweetproces, blokkeer je niets en heb je ook geen last van gele vlekken die gewone deodorant op basis van drijfgas en alcohol wel veroorzaken. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration, hét orgaan dat alle werkstoffen in cosmetica goedkeurt of afkeurt, is aluinsteen een veilig ingrediënt. Niet alleen voor cosmetische doeleinden, maar zelfs voor culinair gebruik. Ook wordt het vaak als buffer gebruikt in medicijnen.

Deodorant versus body spray

Naast een deodorant kun je er ook voor kiezen om een luchtje te gebruiken; bijvoorbeeld een body mist. Een body mist is een licht parfum in een verstuiver die je over je lichaam en haar kan aanbrengen. Deze heeft vochtinbrengende werkstoffen, zodat je huidverbeterend te werk gaat én heeft het een heerlijk, natuurlijk parfum. Echter verdrijft het geen nare luchtjes, maar kun je bijvoorbeeld wel een body spray gebruiken als dagelijks parfum. Een natuurlijke deodorant zorgt ervoor dat vervelende luchtjes verdwijnen door de bacteriën aan te pakken die de proteïnen in zweet afbreken en zodoende een zure lucht veroorzaken. Aluinsteen bestrijdt die bacteriën waardoor je wél kan zweten, maar niet ruikt. Een heel veilig alternatief op al die chemische deo’s die vooral de huid verstoppen, gele vlekken achterlaten en je huid irriteren.
 
Heb jij al eerder een natuurlijke deodorant gebruikt? Bekijk hier al onze natuurlijke deodoranten en kies de deo die het beste bij je past.

Waarom een natuurlijke deodorant gebruiken?

Allereerst: je moet natuurlijk helemaal niets. De één ruik je niet, terwijl de ander al bij het minste of geringste nare luchtjes krijgt van zweet. Met een natuurlijke deodorant bestrijd je niet alleen nare luchtjes, ook werk je huidverbeterend. Ideaal als je je oksels scheert, want scheren zorgt vaak voor irritatie, verstopte haarzakjes, roodheid en jeuk. Met een natuurlijke deodorant van MetOlijf werk je intens huidverbeterend. Alle natuurlijke deodorant van Macrovita bevat naast aluinsteen ook huidverbeterende ingrediënten, die zelfs de meest geïrriteerde oksels duurzaam herstellen en voeden.
De huidherstellende ingrediënten in de natuurlijke deodorant van Macrovita zijn:
  • Kamille; hét kruid dat een geïrriteerde huid kalmeert en regenereert. Kamille heeft huidherstellende werkstoffen, zodat zelfs de meest geïrriteerde oksels kalmeren en herstellen. Je vindt het ingrediënt als matricaria flower extraxt in de ingrediëntenlijst. Een heerlijke natuurlijke deodorant met kamille is de deo roller Spring, met betoverend fris aroma dat doet denken aan vers gewassen linnengoed.
  • Panthenol; ook wel provitamine B5 genaamd. Deze provitamine is eigenlijk essentieel in elke natuurlijke deodorant. Waarom? Heel simpel: het herstelt de vochtbalans onmiddellijk. Als je veel scheert, maar ook veel zweet, wordt er veel vocht uitgescheiden, en niet ingebracht. Panthenol is in een natuurlijke deodorant een vochtinbrengende vitamine, waardoor de vochtbalans herstelt, en jeuk, irritatie, roodheid en schilfertjes verleden tijd zijn. Panthenol is je nieuwste trouwe vriend in je deodorant; je merkt de vochtbindende en vochtinbrengende vitamine al na het eerste gebruik. Je vindt panthenol bijvoorbeeld in de natuurlijke deodorant zonder parfum in handige sprayflacon.
  • Castorolie; heet niet voor niets ook wonderolie. Castorolie is een intens huidverzorgende olie die je huid zijdezacht maakt, irritaties direct laat afnemen, roodheid vermindert, irritatie voorkomt en de huid intens versterkt. Het gebruik van castorolie in een natuurlijke deodorant werkt huidverzorgend en zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van irritatie na het scheren. Ideaal als je je vaak scheert en een goede nabehandeling van het scheren of ontharen wenst. De Herbal natuurlijke deodorant is heerlijk verzorgend en verzachtend.
Een natuurlijke deodorant van MetOlijf.nl is dus veel meer dan alleen een nare-luchtjes-verdrijver. Het beschermt de unieke flora van het okselgebied, herstelt irritatie, voorkomt roodheid en jeuk, werkt vochtinbrengend en laat geen gele vlekken achter. Het sluit de huid niet af, het bevat geen controversiële ingrediënten en het laat je huid stralen. Bekijk hier al onze natuurlijke deodorant van Macrovita en geniet van de beste huid van je leven – zonder nare luchtjes.

Wanneer deodorant voor je kind?

En dan is er ineens die dag; je zoontje of dochtertje komt terug van sporten of van school en dan ruik je de zweetlucht. Als je kind in de puberteit komt, een puberteit met al die grillen zoals puistjes en baardgroei bij jongens, komt ook de onherroepelijke zweetgeur. Je kunt dan het beste vanaf het begin al starten met een natuurlijke deodorant, zodat de oksels niet verstopt raken en zodoende nóg meer zweet gaan veroorzaken. Met een natuurlijke deodorant schakel je dus de bacteriën uit die de vervelende geur veroorzaken, zonder de normale zweetproductie te verstoren. Hierdoor hoeft er niet nóg meer zweet te worden aangemaakt en kan je kind dus onverstoord spelen, rennen en sporten – en gewoon zweten zonder de zweetproductie te blokkeren. Met een natuurlijke deodorant voor je kind kun je je kind, kind laten zijn én heerlijk laten ruiken. En dat is een win-winsituatie, toch?
 

Mogen we je een tip geven? Een deodorant voor je kind zoals de Macrovita Deodorant Spray Ocean ruikt heerlijk fris en is geschikt voor zowel jongens als meisjes! Liever helemaal geen parfum? Ook geen probleem; dan gebruik je toch gewoon de natuurlijke deodorant spray Natural? 100% vrij van geur!

Is deodorant slecht?

Zoals je hebt gelezen in deze complete how-to, is een natuurlijke deodorant dus allesbehalve slecht voor je: sterker nog, een natuurlijke deodorant is hartstikke goed voor je! Het schakelt uitsluitend de zweetgeur uit zonder de flora te beschadigen en de zweetproductie te verstoren en het heeft huidherstellende, huidbeschermende en huidverbeterende eigenschappen. Hierdoor ga je ook irritatie na het scheren tegen, verminder je jeuk en roodheid en voelt de huid van je oksels satijnzacht aan.
Welke natuurlijke deodorant is het beste?
MetOlijf.nl verkoopt drie vormen van natuurlijke deodorant: in een roller, in een spray, en als kristal.
  • De natuurlijke deodorant roller werkt heel eenvoudig: rol met de roller over je oksels en de natuurlijke deodorant verspreidt zich vanzelf. Deze deodorant roller is het meeste geschikt voor mensen met een gevoelige huid: de aluinsteen is opgelost in een melange van plantextraten en vitaminen, zodat niet alleen de zweetgeur te lijf wordt gegaan, maar ook je huid gevoed wordt en zodoende beter beschermd is tegen irritatie na bijvoorbeeld het scheren. Ook werkt de natuurlijke deodorant roller heel eenvoudig en kun je deze overal mee naartoe nemen. Bijvoorbeeld de Olive-elia natuurlijke deodorant roller Ocean.
  • De natuurlijke deodorant spray spuit je eenvoudig onder de oksels. Ideaal als je bijvoorbeeld een natuurlijke deodorant met je partner wil ruilen. Al onze natuurlijke deodorant is unisex; je kunt deze gewoon met het hele gezin gebruiken. Ook is de natuurlijke deodorant spray hoog gedoseerd en gaat deze lekker lang mee. Een spray is heel fijn voor mannen die hun oksels niet scheren; zo kan ook bij behaarde oksels de natuurlijke deodorant ook tot aan de huid komen. Ook wordt het haar, waar veel van de zweetgeur als het ware opgeslagen wordt (zoals je eerder in dit artikel over natuurlijke deodorant kon lezen), beschermd tegen de zweetgeur. Een heerlijke natuurlijke deodorant spray is de Breeze van Macrovita.
  • De meest natuurlijke vorm van natuurlijke deodorant is de aluinkristal zelf. Je hoeft deze alleen even nat te maken en onder je oksels te rollen. De natuurlijke deodorant kristal gaat minstens een half jaar mee en is zeer effectief. De natuurlijke deodorant kristal van aluin bevat verder geen enkele toevoeging: puur vanuit de bron.

Hoe natuurlijke deodorant gebruiken (en dat is veel minder vaak dan je denkt!)

Het lijkt een beetje een overbodige vraag; ‘Hoe gebruik ik deodorant?’. Een deodorant gebruiken is gemakkelijker dan je denkt, maar ook minder vaak nodig dan je denkt! Onze natuurlijke deodorant op basis van aluinsteen blokkeert namelijk niet de zweetproductie, maar doodt de bacteriën die ervoor zorgen dat je zweet gaat ruiken. Echter blijft de werking dagen duren, waardoor je vaak maar één tot twee keer per week de natuurlijke deodorant hoeft te gebruiken. Gebruik een natuurlijke deodorant in het begin elke dag, maar probeer het gerust eens af te bouwen tot bijvoorbeeld om de dag. Je zult zien dat je zweet niet meer ruikt en je veel minder natuurlijke deodorant nodig hebt dan een chemische deodorant. Probeer vandaag nog de natuurlijke deodorant van MetOlijf en geniet van de zachtste oksels ooit en dat geheel geurvrij!

Even samenvattend over natuurlijke deodorant:

  • Zweet wordt veroorzaakt door de zweetklieren, waarvan je er per oksel zo’n 50.000 hebt. Zweet ruikt niet; het zijn de bacteriën op de oksel die de zweetgeur veroorzaken, wat resulteert in stinkende oksels.
  • Chemische deodorant bindt aan elektrolyten in het zweet en vormt zo een dikke gel die de oksels het onmogelijk maakt om nog zweet te produceren: dit is heel ongezond.
  • Een natuurlijke deodorant blokkeert niets. Een natuurlijke deodorant op basis van aluinsteen bestrijdt de bacteriën die nare luchtjes veroorzaken. Zo blijft de zweetproductie normaal, maar heb je absoluut geen last van vervelende luchtjes.
  • Een natuurlijke deodorant hoef je niet eens twee keer per dag te gebruiken; deze werkt dagen lang in de bestrijding van de bacterie die luchtjes veroorzaakt. Daarom kun je gerust experimenteren met het gebruik van een natuurlijke deodorant: probeer het gerust eens om drie keer per week een natuurlijke deodorant te gebruiken; je staat versteld hoe lang je met de natuurlijke deodorant kunt doen.
Je weet nu alles over natuurlijke deodorant. Hoe het werkt, waarom het werkt en waarom het veilig is. Hier vind je al onze deo's. Welke is jouw favoriet? Bekijk gerust het hele assortiment. Heb je vragen? Spreek Mark gerust aan op de chat; hij beantwoordt graag al je vragen. Hij is de cosmetica-expert van MetOlijf en weet alles van elk product. Liever bellen? Ook geen probleem: je bereikt hem op (023) 583 1985. Geniet van jouw favoriete natuurlijke deodorant!

 
  Mark van MetOlijf     13-04-2019 16:36     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.