• Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 23:45 besteld, vandaag verzonden!
  • Kies zelf 2 gratis samples uit
Home Haar Verzorging per haartype

Verzorging per haartype

Verzorging op basis van haartype hoort de allereerste keuze te zijn in je zoektocht naar de beste producten om je haar dagelijks mee te verzorgen en stylen. Door puur en alleen te kijken naar je haartype, kom je al veel te weten over wat je precies nodig hebt om je haar (weer) in topconditie te krijgen. Klik hieronder op jouw haartype en bekijk meteen welke producten precies aan je wensen zullen voldoen. Zo creëer je binnen mum van tijd het mooiste haar van je leven.Welk haartype heb ik? Doe de haartype test!

Elk haar is anders, maar valt wel onder te verdelen in een haartype. Welk haartype heb ik?, vraag je je misschien af. Bekijk het hieronder en vind per haartype complete verzorging: van shampoo tot masker en styling. Kom je er niet uit? Spreek ons aan op de chat rechtsonderaan de pagina, onze haarexperts helpen je graag.

Welk haartype heb ik?

Pak eens een haar vast en kijk er goed naar. Houd de haar eens tegen het licht. Wat zie je? Zie je een rechte lijn (haartype 1) of zit er een stevige kroes in (4c)? Tussen die twee uiteinden van het spectrum zitten nog tien haartypes, variërend van een lichte buiging in het haar, tot verfijnde krul of lichte kroes. Hoe dichter je haar bij haartype 1 komt (blond, fijn, steil haar), hoe dunner en zachter het product moet zijn. Daarom zijn er voor alle verschillende haartypes de beste producten die je haar herstellen en nieuw leven inblazen.

Nog een extra tip voor haartypes met krullen

Dus gebruik geen producten met SLS, maar ook geen haar verzwarende ingrediënten. Hier kan het haar flets, dof en zwaar aanvoelen – en er zo ook uit gaan zien. Hoe meer je haar neigt naar type 4, hoe zwaarder het product kan zijn. Dit vooral om haartype met krullen of kroeshaar te voeden met proteïnen, keratine en ingrediënten die een luchtdoorlatende, niet-verzwarende coating achterlaten om zo elke haar te definiëren en te laten stralen.

De dikte van het haar als graadmeter voor je haarverzorging op basis van haartype

Als je je haar tegen het licht houdt, kun je ook meteen zien hoe dik het haar is. Als je heel dun haar hebt, is het bijna niet te zien. Gebruik dan alleen hele lichte verzorgingsproducten. Voor medium en dik haar kun je ook meer volumineuze producten gebruiken.

De reden dat je nooit te zware producten voor heel dun haar moet gebruiken, is omdat je de luchtigheid eruit haalt, waardoor je een coupe krijgt die de zwaartekracht niet aankan en daardoor instort. En dat is zonde, want je wil juist, en vooral met dun haar, een prachtige luchtigheid en satijnen glans.

Uiteraard zijn er nog de basis haartypen vet, droog, normaal gecombineerd en beschadigd

Niet alleen de haartypen 1 tot en met 4 zijn belangrijk in je haarverzorgingsroutine op type, maar ook je basistype is belangrijk. Heb je vet haar, gecombineerd, droog, normaal of juist beschadigd? Het is belangrijk om daar ook rekening mee te houden, want elk haartype vraagt om z’n eigen verzorging. Het voordeel om het haartype zoals vet, droog of gecombineerd, te combineren met je haartype 1 tot en met 4, zorgt voor een totaalaanpak die verder reikt dan het normale wassen en behandelen.

Nee, met deze aanpak kan je heel veel haarissues moeiteloos aanpakken zonder het haar, de flora of de hoofdhuid te beschadigen. In deze overzichtspagina vind je veel meer dan de vier basistypen, aangezien er veel meer haarproblemen zijn die niet binnen de vier primaire categorieën vallen.

De verschillende haartypen verzorgen

Haartype 1, dun steil haar

Als je haartype 1 hebt, heb je vaak dun, steil en poreus haar. Hierdoor is het belangrijk dat je kiest voor milde formules en uitsluitend producten gebruikt die het haar niet verzwaren en zorgen voor elasticiteit, glans en volume. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de shampoo bar voor dun haar van Olive-elia en als styling de styling spray voor luchtig volume, wat ook weer gemakkelijk uit te kammen is.

Haartype 2, licht golvend haar met slag

Haartype 2 heeft als verzorging meer aan stabiliteit, definitie en souplesse. Haartype 2 kan weleens stug aanvoelen, omdat het vaak dikker is en daarnaast ook een golvende definitie heeft. Extra aandacht kan je daarom goed besteden aan het klitvrij maken van het haar en, als je het steilt, eerst behandeld met een voedende olie met beschermende eigenschappen.

Haartype 3, krullend haar

Haartype 3 heeft een duidelijke krul en vraagt ook om een heel andere benadering dan haartypen 1 en 2. Haartype 3 heeft het meeste baat bij sulfaat- en siliconenvrije producten, die passen bij krullend en kroeshaar. Daarnaast kan je ook gedurende de nacht een masker gebruiken van pure kokosolie om de haarschubben te sluiten en het haar zichzelf te laten herstellen. Een spray overdag met olie zorgt ervoor dat de krul goed sluit en crèmespoelingen en maskers mogen geen siliconen bevatten, omdat zo anders de krul minder definitie krijgt.

Haartype 4, kroeshaar

Haartype 4 is meestal dik kroeshaar. Prachtig haar, maar soms heel erg lastig te behandelen. Daarom vind je onder het haartype kroeshaar de beste haarverzorging voor dit haartype. Van shampoos tot maskers, en oliën tot conditioners. Alles voor een schitterende, stralende coupe met een ijzersterke definitie van de fijne krulletjes.

De meest gestelde vragen over verzorging per haartype

Welke haartypen zijn er?

Naast haartypen 1 tot en met 4 (van dun en fijn tot dik kroeshaar) vallen vet, gecombineerd, normaal en beschadigd haar ook onder haartypen. Het is daarom belangrijk om in je zoektocht naar haarverzorgingsproducten zowel je haartype als je haartypenummer mee te nemen, voor de beste producten.

Hoe kom je erachter wat voor soort haar je hebt?

Als je een haar voor het licht houdt, kan je vaak direct zien wat voor type je hebt: dus eigenlijk gewoon jouw eigen haartype test. Hoe doorzichtiger, hoe dunner. Kijk ook of het niet beschadigd, vet of droog aanvoelt. Aan de hand daarvan kan je je haarverzorgingsroutine samenstellen, maar houd het altijd bij en pas zonodig je routine aan.

Waarom vind je de beste verzorging voor jouw haartype op MetOlijf.nl?

Ook voor jouw haartype hebben we de allerbeste verzorging. Of je nu op zoek bent naar zero-waste haarverzorging, producten die aansluiten bij de Curly-Girlmethode of je zoekt de beste producten om je haar te wassen met natuurlijke haarverzorgingsproducten: we zijn er voor je.

Kom je er niet uit of heb je behoefte aan extra informatie? Geen probleem: stuur ons een bericht op de chat rechts onderaan voor een op maat gemaakt haaradvies. Samen gaan we op zoek naar producten die zorgen voor het mooiste haar van je leven.