• Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis!
  • Kies zelf 2 gratis samples uit
Home SLS in shampoos: gevaarlijk of onschuldig?

SLS in shampoos: gevaarlijk of onschuldig?

SLS in shampoos: gevaarlijk of onschuldig?

Er is de laatste tijd heel veel gaande over SLS - sodium lauryl sulfate. SLS zou irriteren. SLS in shampoos zou zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid. SLS zou zelfs kanker kunnen veroorzaken. Veel duurzame blogs schreeuwen moord en brand. We krijgen dagelijks mailtjes en telefoontjes over SLS en sulfaten in shampoo. Wat is SLS en is het écht zo gevaarlijk als men doet vermoeden? We zochten het tot de bodem uit.

 

Wat is SLS?

Laten we eerst de angst wegnemen: volgens de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA en de Europese waakhond voor ingrediënten in cosmetica zijn sulfaten zoals SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate) niét schadelijk, níet gevaarlijk en níet kankerverkwekkend. Ook The Cosmetic Ingredient Review, een toonaangevende Amerikaanse organisatie, zegt dat sulfaten niet schadeilijk zijn als je ze in een cosmeticaproduct gebruik. Maar niet gevaarlijk voor de volksgezondheid is wel iets anders dan onvriendelijk voor de huid.
SLS is de afkorting van Sodium Lauryl Sulfate. SLS, net als alle andere sulfaten (surfactants) is een schuimvormer en reiniger en behoort tot de meest irriterende ingrediënten in cosmetica. Sterker nog: het wordt gebruikt als vergelijkend ingrediënt met andere ingrediënten als naar de mogelijke irritatie wordt gekeken. In hoeverre is bijvoorbeeld propyleenglycol irriterend, ten opzichte van SLS? Of minerale olie? SLS is de meetlat voor irriterende eigenschappen. Sodium Lauryl Sulfate als hoofdingrediënt is daarom niet iets wat je met plezier op je huid aanbrengt.

 

Is SLS gevaarlijk?

SLS wordt steeds vaker in verband gebracht met kanker. Onterecht, blijkt uit onafhankelijk onderzoek in Canada. Health Canada zocht het tot de bodem uit en vond nergens een relatie tot kanker. Het persbericht wat vermeldde dat SLS kankerverwekkend was, bleek nep. Maar toen was het kwaad al geschied: vele bezorgde gebruikers van shampoos en reinigers op basis van SLS waren ongerust. Echter blijkt die angst nu ongegrond. Je kunt gewoon SLS gebruiken in je cosmetica. Maar of dat altijd de beste keuze is, is een tweede.

 

Waar komt de combinatie tussen SLS en kanker vandaan?

Waar rook is, is vuur, zou je zeggen. Want SLS wordt vaak in verband gebracht met kanker en andere ziektes die de gezondheid ernstig aantasten. Dat ligt niet in het ingrediënt zelf, maar in het proces van het máken van SLS. Bij het maken van sulfaten kan er namelijk een bijproduct ontstaan: 1,4-dioxane, een carcinogeen. Niet in een complete formule, maar in het losse ingrediënt: alleen in die stof. Bij elke 10 miljoen gram aan SLES komt er 10 gram 1,4-dioxane. Volgens onderzoek in 2009 door Canada Health is de blootstelling aan 1,4-dioxane duizenden malen lager dan de waarden die de gezondheid aan zouden kunnen tasten.

 

Kan SLS irriteren?

Ja - SLS kan irriteren. Als SLS een (hoge) standaard is om aan te geven hoe irriterend andere producten kunnen zijn, betekent het dat er veel mensen een allergische reactie kunnen krijgen op SLS. Onderzoek toont aan dat ongeveer twee tot vijf op de honderd personen allergisch zijn voor sodium lauryl sulfate en irritaties of gevoelige plekken op de huid krijgen. Een betere optie voor sodium lauryl sulfate, is sodium laureth sulfate. Hoewel de naam bijna hetzelfde is, is deze schuimvormer en reiniger een stuk milder. Maar nog steeds zijn er veel mensen die overgevoelig zijn voor dit ingrediënt, waardoor MetOlijf.nl heeft besloten twee varianten aan te bieden: producten met sodium laureth sulfate (voor de liefhebbers van schuim in shampoos), en producten zónder. Zo kun je voor jezelf kiezen welk product je het liefste gebruikt.

 

Alternatieven voor SLS

Bijna al onze merken maken in plaats van SLS of SLES gebruik van coconut acids. Deze milde reinigers irriteren de huid niet, maar zorgen ervoor dat de huid optimaal gereinigd wordt. Water en vetten worden makkelijker met elkaar vermengd, waardoor je in één reinigingsbeurt onzuiverheden, vuil en overmatig talg weg kunt wassen. Dit ingrediënt zorgt ook voor soepeler haar en een zachte huid en verstevigt het haar. In plaats van het potentieel irriterende SLS kun je dus ook voor zekerheid kiezen en je haar wassen met SLES of coconut acids. Gebruik een shampoo zonder SLS en geef je huid bescherming en voeding. Je kunt hier alle natuurlijke shampoos zonder SLS vinden.

MetOlijf.nl geeft altijd onafhankelijk advies en bekijkt zin en onzin over claims vanuit een wetenschappelijk perspectief. Wat zijn de bronnen? Waar komt de angst vandaan? Kan het op een meer natuurlijke manier, of vriendelijker voor de huid? Je kan daarom voor al je vragen over natuurlijke huidverzorging bij ons terecht. Heb je vragen over sulfaatvrije shampoos, of wil je je haar verbeteren? Spreek ons gerust aan op de chat, deze vind je rechts onderaan de pagina: we helpen je graag! 

  MetOlijf.nl Redactie     01-05-2015 02:20     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.