Griekse olijfolie: één van de oudste en meest gerespecteerde oliën ter wereld. Niet voor niets, want de Griekse olijfolie wordt uitsluitend gemaakt van de allerbeste, lokaal geoogste olijven. In het geval van de Griekse olijfolie van Kotsiris op basis van Heilige Graal onder de Griekse olijfoliën; de koroneiki.
Klein en rond, met een prachtige, donkergroene kleur. Het wordt niet voor niets beschouwd als één van de beste olijfsoorten om olie van te maken, vanwege de hoge opbrengst uit de olijf en de complexe smaak.
Wij zijn dol op de echte, authentieke Griekse olijfolie op basis van de koroneiki-olijf. Volgens velen de beste Griekse olijfolie ter wereld, en niet voor niets: het unieke klimaat en de zeer droge en arme grond zorgen ervoor dat de olijven bijzonder hard hun best moeten doen om te rijpen en dat zorgt niet alleen voor talloze voedingsstoffen, maar ook voor een heerlijke, milde smaak.
De beste Griekse olijfolie heeft een klein tikje kruidigheid, wat weer prachtig overeenkomt met het grassige karakter van de extra vierge Griekse olijfolie. Mild, maar met een geweldig karakter, waarmee je jezelf en je dinergasten verbaast met de fantastische kwaliteit van dit heerlijke product.
MetOlijf.nl is bijzonder trots op de samenwerking met de familie Kotsiris. Want zij hebben in onze ogen echt de állerbeste extra vierge Griekse olijfolie. In een schitterend heuvellandschap in de Pelopennesos ligt de olijfgaard van Nikos en Jorja waar de geiten nog grazen en voor de natuurlijke bemesting zorgen. Hierdoor is bijmesten niet eens nodig. Sommige bomen zijn al honderden jaren oud en produceren de kleine Koroneiki-olijf, die alleen in de koudste periode van het jaar met de hand wordt geplukt.
Elke twee dagen worden de olijven geperst. En dat gebeurt met de Griekse olijfolie van de familie Kotsiris niet met moderne machines, maar met twee oude marmeren stenen. Als olijfolie machinaal wordt verwerkt ontstaat er warmte door de wrijving en krijgt de olie een wrange smaak – en gaan de goede stoffen verloren.
Door de koude marmeren stenen wordt de olie nooit warmer dan 33 graden, waardoor die een exclusief karakter krijgt, de voedingsstoffen behouden blijft en je met recht kan spreken van de beste Griekse olijfolie die er verkrijgbaar is.
Alle oliën die je hier ziet zijn puur en onbewerkt, dus is het belangrijk om droesem en bezinksel zoveel mogelijk weg te filteren. Dat gebeurt met een hele eenvoudige methode: door de olie enkele weken te laten rijpen in amfora’s zakt het bezinksel naar de bodem, waardoor je bij het bottelen een zeer zuivere, maar toch onbewerkte olie krijgt.
Het gekke is dat, als je een écht goede Griekse olijfolie proeft, je het kenmerkende karakter van vers gemaaid gras ontdekt. Iets wat je vaker hoort over goede olijfoliën, maar bij Griekse olijfolie komt dat het sterkste naar voren. Dat komt omdat de lage zuurgraad (vaak zelfs onder de 0.5%) het ware karakter van Griekse olijfolie niet verbloemt. Hierdoor komen alle karakteristieken prachtig voor het voetlicht en ervaar je een schitterende smaakbeleving die bij elk gerecht past.
In de meeste winkels en supermarkten zie je blends van verschillende Europese olijven. Die worden net als met goedkope wijnen en hun druiven overal geplukt, verscheept, te heet geperst en in roestvrijstalen vaten bewaard. Dit komt de smaak en kwaliteit niet ten goede. Al onze olijfolie is zeer lokaal en in beperkte oplage gemaakt, waardoor je een uniek product hebt wat je nergens anders kunt vinden.
Ja, heel gezond! Al moet je niet meer dan een eetlepel per dag aan vetstof zoals extra vergine Griekse olijfolie tot je nemen, maar met mate is het een zeer goede toevoeging als macronutriënt. De combinatie aan antioxidanten, vitaminen en vetzuren maken het een zeer belangrijk voedingsprofiel.
Vervang boter, margarine en andere vetten voor extra vergine Griekse olijfolie en je krijgt alle waardevolle stoffen tot je. Lekker én gezond! Ontdek zelf de schitterende Griekse olijfolie van de familie Kotsirsis en verrijk elk gerecht met een smakelijke, volle en gezonde olijfolie – zonder poespas, zonder toevoegingen, maar puur en onbewerkt.