• Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 23:45 besteld, vandaag verzonden!
  • Kies zelf 2 gratis samples uit
Home Welke factor zonnebrand heb ik nodig?

Welke factor zonnebrand heb ik nodig?

De huid is je grootste orgaan. Het is daarom ontzettend belangrijk om deze goed te verzorgen. Dit doe je door onder andere natuurlijke zonbescherming toe te voegen aan jouw huidverzorgingsroutine. Maar welke beschermingsfactor, oftewel SPF, heb je nodig? MetOlijf.nl zoekt het voor je uit.

Wat is SPF?

SPF betekent Sun Protection Factor. Het getal achter SPF geeft een indicatie hoe goed de zonnebrand de huid beschermt tegen verbranding. Als je het hebt over huidveroudering is de zon de grootste oorzaak. Daarom hebben wij ook diverse natuurlijke dagcrèmes met SPF bij MetOlijf.nl. Het is namelijk elke dag van het jaar belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon, en niet alleen in de zomer.

Wat betekent de factor op zonnebrand?

Factor zonnebrand; de betekenis is makkelijker dan je misschien zou denken. De factor op je zonnecrème betekent eigenlijk een rekensom. Het getal geeft aan hoe lang het duurt voordat je huid verbrand tegenover de tijd je zonder SPF de zon in gaat. Bijvoorbeeld: verbrand jouw huid normaal gesproken na 10 minuten in de zon? Dan zorgt SPF 15 (mits goed ingesmeerd) ervoor dat je ongeveer 150 minuten in de zon kan zitten. Een factor (10 minuten totdat roodheid optreedt) keer 15 meer dus. Dit betekent niet dat je automatisch ook zo lang moet genieten van de zon voordat je opnieuw een SPF aanbrengt; een SPF kan altijd eerder afbreken door bijvoorbeeld water, zweet, vegen of wrijven. Smeer je dus altijd om het uur in.

De UV-stralingen: welke zijn er allemaal?

Nu je weet wat een SPF is en hoe een zonnebrandfactor werkt, is het goed om stil te staan bij ultraviolette straling. UV-straling is waar we ons immers met een goede zonnebrand tegen bewapenen, maar wat zijn het eigenlijk?

Ultraviolette straling (UV-straling) is een niet-geioniseerde vorm van straling die wordt gevormd door bijvoorbeeld de zon en de zonnebank (1). Het zorgt in mindere mate voor een aanmaak van vitamine D (iets wat we niet zelf aan kunnen maken), maar in meerdere mate voor zonneschade. Een bruine kleur is daarvan de eerste indicatie van zonneschade. UV-straling is er in drie vormen:

UV-A (onthoud dat maar als UV-Aging, want het zorgt voor een afbraak van collageen en zodoende rimpels), UV-B (UV-Burn, wat eerst de bruine kleur geeft, maar in de loop der jaren zorgt voor een huid die eruit gaat zien als leer en met pigmentverschuivingen) en UV-C. Ze zijn gebaseerd op de mate van hun golflengte in nanometers.

UV-A heeft een golflengte van 315-399 nm en wordt niet geabsorbeerd door de ozonlaag en zie je het meest op zonnige dagen;
UV-B heeft een golflengte van 280-314 nm en wordt voornamelijk geabsorbeerd door de ozonlaag, maar raken voor een klein percentage het aardoppervlak;
UV-C wordt compleet geabsorbeerd door de ozonlaag.

Bijna alle straling die de aarde raakt, is UV-A. UV-A is zwakker dan UV-B, maar trekt dieper in de huid; vandaar dat het ook wel de aging-factor wordt genoemd.

Welke beschermingsfactor moet ik gebruiken?

Hoe snel je huid verbrandt is erfelijk. Er bestaat dus niet zo iets als je huid ‘trainen’ tegen de zon, dit is namelijk afhankelijk van je huidtype. De SPF die je nodig hebt hangt af van de zonkracht op dat moment en dus jouw huidtype. In de winter en op bewolkte dagen voldoet over het algemeen een dagcrème met minimaal SPF 15. Mits je huidtype 1 of 2 hebt, dan raden we elke dag van het jaar een hogere factor zonnecrème aan.

Welke beschermingsfactor kun je nu het beste gebruiken? Op zonnige zomerse dagen raden wij je aan om minimaal met factor 30 te smeren. En het liefst zelfs met factor 50.

Welke factor zonnebrand is goed voor mijn huidtype?

We snappen dat je je afvraagt ‘maar welke factor zonnebrand past dan bij mij?’. Het KWF raadt de volgende factor zonnecrème aan per huidtype:

  1. Huidtype 1: verbrandt zeer snel -> gebruik SPF 20 - 30
  2. Huidtype 2: verbrandt snel -> gebruik SPF 15 of hoger
  3. Huidtype 3: verbrandt niet snel -> gebruik SPF 15 of hoger Huidtype
  4. Huidtype 4: verbrandt bijna nooit -> gebruik SPF 10 - 15
Maar let op: dit advies geldt voor de Nederlandse zon in de zomer.

Welke factor zonnebrand moet ik gebruiken op vakantie?

De zonkracht in Nederland is (vaak) minder sterk dan in de meeste vakantiebestemmingen. Wij raden je daarom aan om op vakantie altijd een factor 30 en factor 50 mee te nemen. Neem daarnaast ook verschillende producten mee voor je gezicht en lichaam. Zo bescherm je niet alleen je huid het beste, maar kies je ook voor de beste verzorging.

Krijg ik wel genoeg vitamine D binnen?

We krijgen vaak de vraag of je wel voldoende vitamine D binnenkrijgt als je zonnebrand smeert. Maak je niet druk: je hebt maar een minimale hoeveelheid aan direct zonlicht nodig voor een overvloed aan vitamine D: de NHS in Engeland (2) stelt dat slechts enkele momenten met onbeschermde handen, onderarmen of benen in de buitenlucht al voldoende zijn voor een goede opname van vitamine D. Ook onder andere vette vis en eieren zorgen voor een extra inname van vitamine D. Vaak is een supplement met vitamine D pas nodig als iemand het huis nooit uitkomt of bijvoorbeeld erg verzwakt is of dankzij lichaams- en gezichtsbedekkende kleding geen zonlicht tot zich kan nemen.

Welke factor heb ik nodig voor voor mijn kind of baby?

Onze huidexperts raden aan om kinderen en baby’s altijd in te smeren met factor 50. Speciaal daarover hebben we een beauty blog geschreven, deze blog over zonbescherming voor je kind kun je hier lezen.

Hopelijk weet je na het lezen van deze beauty blog meer over welke factor zonnebrand je nodig hebt om je huid het beste te beschermen. Mocht je nog meer willen weten over natuurlijke zonbescherming, stel je vraag gerust in de chat hier rechtsonder. De huidspecialisten van MetOlijf.nl helpen je graag.

Geraadpleegde bronnen:

(1): UV Radiation Safety. (2020, 8 juni). Centers for Disease Control and Prevention.
(2): NHS website. (2018, 3 oktober). How to get vitamin D from sunlight. NHS.UK

Let op: deze en alle andere beauty-artikelen op MetOlijf.nl zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden en geen medisch advies. Ga bij klachten altijd direct naar je arts. De producten op onze website zijn geen vervanging van medische behandelingen en overleg altijd eerst met je behandelend medisch professional of en wanneer je de huidverzorging van MetOlijf.nl kan gebruiken.
  Mark van MetOlijf.nl     24-08-2022 10:30     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.