• Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 23:45 besteld, vandaag verzonden!
 • Kies zelf 2 gratis samples uit
Home Wat is jouw huidtype?

Wat is jouw huidtype?

Wat is jouw huidtype?

Een lichte huid, een donkere huid, een droge of gemengde huid of een huid met puistjes én droogteplekjes: zoveel mensen, zoveel huidtypen. MetOlijf.nl duikt in de wereld van het huidtype en vertelt je wat jóuw huidtype is.

Wat is een huidtype?

Een huidtype is classificatie van de huid, op basis van huidskleur en de reactie van huid op ultraviolet licht. In de volksmond wordt huidtype vaak met verschillende dingen verward; je hebt de karakteristieken van een huid én je hebt de huidskleur. In dit blog gaan we op allebei de huidtypen in voor een completer beeld.
 

In het kort: je huidtype kan je indelen in huidskleur (en hoe de huid reageert op ultraviolet licht), dat is het zogeheten Fitzpatrick-huidtype. Ook kan je je huidtype zien als vet, droog, normaal of gecombineerd. Aan de hand van deze twee soorten huidtypen kun je de beste huidverzorging afstemmen voor het beste resultaat.

Fitzpatrick huidtype classificatie

De Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick ontwikkelde de Fitzpatrick-classificatie waarin hij onderscheid maakte tussen zes verschillende huidtypen aan de hand van huidskleur en hoe de huid reageert op ultraviolet licht. Deze is ingedeeld in zes huidtypen, van huidtype 1 tot huidtype 6. De classificering is ingedeeld op de reactie die UV-straling geeft op de huid en heeft dus niets met huidproblemen te maken. Zie het Fitzpatrick-huidtype als basis, de huidzorgen zoals een droge of vette huid komen daarna aan bod.

Huidtype 1

Mensen met huidtype 1 worden niet bruin en verbranden altijd. Deze huid heeft vaak (zomer-)sproeten en een heel lichte huid. Mensen met dit huidtype hebben vaak rood of lichtblond haar. Goede zonbescherming met een hoge factor is essentieel, net als het dragen van een hoed en beschermende kleding bij (langdurige) blootstelling aan de zon.

Huidtype 2

Mensen met huidtype 2 verbranden snel en worden vaak maar een beetje bruin. Blond haar, grijze, groene of blauwe ogen, een lichte huid en snel last van zonverbranding. De huid wordt wel bruin, maar kan ook heel snel verbranden. Daarom is goede zonbescherming en beschermende kleding zoals een pet essentieel.

Huidtype 3

Mensen met huidtype 3 verbranden zelden en worden goed bruin. De huid is iets getint en de haarkleur is vaak donker, net als de ogen. Zonbescherming is essentieel en het smeren moet elke twee uur herhaald worden.

Huidtype 4

Mensen met huidtype 4 verbranden bijna nooit en bruinen heel goed. Mensen met het mediterrane huidtype hebben vaak donker haar en donkere ogen en een van nature meer getinte huid. Ook hierbij is zonbescherming natuurlijk essentieel bij langdurige blootstelling aan de zon.

Huidtype 5

Mensen met huidtype 5 verbranden bijna nooit en worden diepbruin. Het Aziatische huidtype verbrandt bijna nooit en krijgt een diepbruine kleur van UV-straling. De huid is diep getint, het haar zwart en de ogen zijn donker. Zonbescherming is belangrijk bij langdurige blootstelling in de buitenlucht.

Huidtype 6

Mensen met huidtype 6 verbranden nooit en zijn donkerbruin. Mensen met Afrikaanse roots hebben donker haar en een donkere huidskleur die dankzij hun huidskleur al op een natuurlijke wijze beschermd zijn tegen de zon, alleen is het natuurlijk aan te raden om altijd de huid te beschermen met een SPF-filter. Zonbescherming wordt altijd aangeraden als je de zon ingaat of buiten bent. Daarbij maakt huidskleur niets uit; iedereen heeft baat bij een zonnebrandcrème.

In het kort: Volgens Fitzpatrick, een classificering die al sinds 1975 wordt gehanteerd, bestaan er zes soorten huidtypen: van 1 tot 6 – van zeer licht tot zeer donker. Maar elke huid heeft de juiste zonbescherming nodig, alleen zijn de lichtere huidtypen veel sneller vatbaar voor zonverbranding.

Huidtype op basis van karakteristieken van de huid 

Je kan ook aan je huidtype refereren als het gaat om huidzorgen. Dan maken we onderscheid in een normale huid, gecombineerde huid, droge huid, en vette huid. Om er achter te komen welke huidkarakteristieken je hebt bestaat er een snelle huidtype test.

Doe direct een huidtype test

Kom erachter wat je huidtype is en volg deze twee stappen:

 1. Was je gezicht met een neutrale facewash en dep de huid droog.

 2. Wacht een kwartiertje en kijk wat er met je huid gebeurt. Voel aan je huid en kijk goed in de spiegel.

Wat zie je? Na een kwartiertje is je huidtype zichtbaar.

Een normale huid

 • Je huid voelt niet droog, trekkerig of vettig aan;
 • Je poriën zijn niet vergroot en je ziet geen onzuiverheden, zoals white- en blackheads, puistjes, droogteplekjes of eczeemplekjes.

Een gecombineerde huid

 • Vaak is de T-zone (voorhoofd, neus, kin) vet en kun je puistjes of onzuiverheden zien. Bijvoorbeeld zwarte puntjes op de neus en onzuiverheden op de kin. Ook kunnen de poriën in die gebieden verstopt zijn;

 • De wangen zijn droog en kunnen zelfs trekkerig aanvoelen;

 • Op de droge delen zijn de poriën niet verstopt en kan de huid er een beetje vaal uitzien.

Een droge huid

 • Bij het huidtype droge huid kan de huid droog en trekkerig aanvoelen, zie je (soms) droogteplekjes en kan de huid snel schilferen bij de oogleden, de neus en rond de lippen;

 • Poriën zijn nauwelijks zichtbaar en de huid kan een vale aanblik hebben en de textuur ruw.

Een vette huid

 • Je huid voelt vet aan en er kan snel een overmatige talgproductie plaatsvinden na het wassen, waardoor de huid ‘afgesloten’ aanvoelt;

 • De poriën kunnen verstopt zijn en onzuiverheden bevatten.

Kan je huidtype veranderen?

Je Fitzpatrick-huidtype is iets dat vaststaat, maar je huidbehoeften kunnen verschillen. Je huidtype aan de hand van huidzorgen is veranderlijk en onderhevig aan interne en externe factoren. De huid kan eerst droog zijn, maar ook in de loop der jaren vetter worden, of een onzuivere huid kan opklaren. Je huidbehoeften kunnen ook verschillen per seizoen. In de winter kan je huid heel droog en trekkerig aanvoelen, terwijl in de zomer de T-zone vetter wordt.

Je huid is een orgaan dat aan verandering onderhevig is, en de juiste verzorging draagt bij aan een gezond herstel en optimaal functioneren van de huid. Je huidtype kan dus veranderen en het is raadzaam om daar in je gezichtsverzorging rekening mee te houden.

Krijg een gratis uitgebreide online huidanalyse

Wil jij een gratis online huidanalyse en een op maat afgestemd productadvies ontvangen? Stuur dan een foto van je huid (het liefst ingezoomd) naar klantenservice@metolijf.nl met het onderwerp ‘Huidanalyse’. Geef in de mail ook aan waar je last van hebt (als je skin concerns hebt, natuurlijk). Denk hierbij aan droogteplekjes, pigmentvlekken, lijntjes of een vette T-zone. Mark, onze huidexpert en productspecialist zal een op maat gemaakt productadvies geven. Een online huidanalyse om je huidtype en -behoeften te onderzoeken is helemaal kosteloos en is gebaseerd op jarenlange ervaring van het productaanbod en de huid.

  Mark van MetOlijf.nl     07-01-2021 13:35     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.