• Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 23:45 besteld, vandaag verzonden!
  • Kies zelf 2 gratis samples uit
Home Je haar wassen

Je haar wassen

Je haar wassen

Waarom zou je je haar wassen?

We doen het al vanaf onze geboorte en het is een (bijna) dagelijks ritueel in de badkamer: je haar wassen. Maar waarom eigenlijk? Is alleen water niet voldoende? En gaat na het haren wassen niet een hoop goede vetten verloren? Haar wassen; waarom doen we het eigenlijk – en is het niet juits schadelijk voor mijn prachtige haar? Mark dook in ons dagelijkse ritueel en kwam tot verbazingwekkende conclusies. Haren wassen – hoe vaak doe jij het? 

Shop hier de beste natuurlijke shampoos!

 

Inhoudsopgave

  1. Waarom zou je je haar wassen?
  2. Champoo – Van Indiase roots naar tapijtreinigers
  3. Haar wassen met échte zeep
  4. Kan je je haar wassen met groene zeep?
  5. Tapijtreiniger om je haren mee te wassen?
  6. Haar wassen zonder shampoo?
  7. Waarom zou je überhaupt je haar wassen?
  8. Je haar wassen is niet alleen reinigen, maar vooral voeden
  9. Hoe vaak moet je je haar wassen?
  10. Wat is het beste natuurlijke haarproduct om je haar mee te wassen?
  11. Was je haar met MetOlijf.nl

Waarom zou je je haar wassen?

Je haar wassen is belangrijk om de hoofdhuid hygiënisch schoon te houden, maar ook om vuil, talg en de build-up van haarverzorgingsproducten te verwijderen. Hierdoor verbeter je niet alleen de conditie van de hoofdhuid en het haar, maar geef je ook de haarvezel extra voeding, verzorging en versteviging. Door je haar op regelmatige basis te wassen kan je ook problemen zoals eczeem, roos en een jeukende hoofdhuid aanpakken. Doe dit wel met natuurlijke haarverzorgingsproducten, om zo de vochtbalans en huidbarrière te respecteren.

Champoo – Van Indiase roots naar tapijtreinigers

Je haar wassen is vanzelfsprekend – en dat doe je met een shampoo. Maar wat betekent shampoo eigenlijk en wat is een shampoo nou precies? Shampoo komt van het Indiase woord champoo, wat masseren of drukken betekent. En in India hebben vrouwen heel wat te masseren, want de gemiddelde Westerse vrouw heeft zo’n 4 tot 8 vierkante meter haar; en de traditionele haardracht van Indiase vrouwen is nóg langer!

Vroeger, tot de jaren dertig van de vorige eeuw, werd er vooral geshampood met haarzeep, maar dan niet van de hippe shampoo bars zoals we die nu kennen. Haar wassen met shampoo bestond nog niet – gelukkig leven we nu in een wereld waarin we het schoonste haar denkbaar kunnen krijgen. Maar hoe ging dat dan, tot vorige eeuw?

Haar wassen met échte zeep

Vroeger waste men de haren met échte zeep. En zeep is fantastisch; want het maakt schoon op milde wijze en zorgt voor een satijnzachte huid. Nu maken velen hun haar nog steeds schoon met zeep, al is dat iets wat we je afraden. Zeep heeft namelijk geen goed schuimend vermogen en als dat vermengd wordt met hard water uit de kraan kunnen er zeepresten ontstaan.

Op het lichaam spoel je het zo af en is wassen met een stukje handgemaakte zeep heerlijk, maar voor je haar kan het te ruw zijn. Men is vaak bang voor build-up van siliconen of angstig voor sulfaten in de shampoo, terwijl echte zeep pure, brokkelige stukjes in je haar achterlaten. De pH-waarde van de huid wordt aangetast, irritatie kan ontstaan en er moet heel moeilijk worden gedaan over het ontzepen met appelazijnspoelingen: allemaal redenen om vooral je haar met rust te laten en erger te voorkomen.

Was je haar altijd met een goed uitgebalanceerde shampoo die naast reinigt ook de huid duurzaam voedt, verzorgt en hydrateert. Zo wordt de haargroei gestimuleerd en heb je geen last van klitvorming, irritatie, jeuk of gespleten punten.

Kan je je haar wassen met groene zeep?

Het is mogelijk om je haar te wassen met groene zeep (Castille-zeep). Het wordt gebruikt als natuurlijk alternatief voor shampoo en is gemaakt op basis van olijfolie.

Echter, sommige mensen ervaren dat groene zeep bij het harenwassen hun haar eerder uitdroogt en dat het lastig uit te spoelen is. Dit komt omdat zeep sterk alkalisch is. Daarom adviseren we je liever om dan een shampoo bar met olijfolie te gebruiken. Zo geniet je van alle voordelen van olijfolie en het gemak van een zeep, zónder dat het je haar uitdroogt.

Tapijtreiniger om je haren mee te wassen?

Maar vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw gingen we onze haren wassen met het chemische Sodium Lauryl Sulfate (SLS), ontsproten uit het brein van bedrijf Drene. Eerst werd SLS gebruikt om tapijten en auto’s te reinigen, daarna ons haar. Niet echt een heel prettig idee, toch? Vergelijk het als je haar wassen met Dreft: veel en veel te sterk. Nu vind je voornamelijk schuimende shampoos met het milde Sodium Laureth (SLES) of Coco-Sulfate – en de nieuwste generatie sulfaatvrije shampoos natuurlijk.

Haar wassen zonder shampoo?

Tegenwoordig is het weer langzaam een trend aan het worden om het haar niet meer met shampoo te wassen, maar weer met echte zeep. Echter zijn de shampoos van tegenwoordig zó veilig, zó zuinig en zó efficiënt dat het zonde is om niet van die technieken te gebruiken. Wil je het meest pure voor je haar? Was dan je haren met een sulfaatvrije shampoo, boordevol actieve werkstoffen die het haar stimuleren, de haargroei bevorderen, de hoofdhuid verbeteren en je coupe laten stralen.

Waarom zou je überhaupt je haar wassen?

Gedurende de dag worden het haar en de hoofdhuid vuil. Chemische lotions en sprays, maar ook milieuschade, sigarettenrook, vuil, talg en huidschilfers stapelen zich op en maken het haar vies en de hoofdhuid vuil. Veel commerciële shampoos die je in de winkels ziet, bevatten als hoofdingrediënt Sodium Lauryl Sulfate – inderdaad, de tapijtreiniger. Die reinigt zó goed dat je alle talg en andere huidoliën stript, waardoor je het haar en de hoofdhuid niet reinigt, maar sloopt. Een sulfaatvrije shampoo is een beter alternatief, of, als je een gewoon haartype hebt, is een shampoo met milde sulfaten zoals Sodium Laureth Sulfate (qua samenstelling kun je SLES als mild bestempelen) of Coco-Sulfate, nóg milder.

Je haar wassen is niet alleen reinigen, maar vooral voeden

Daarnaast zorgen shampoos van nu dat je niet alleen een goede reiniging krijgt, maar wordt er precies genoeg talg verwijderd waardoor je haar gaat stralen en de talgproductie normaal blijft. Bij een te vette coupe (als je je haar helemaal niet wast) wordt de talgproductie nóg heftiger, net als dat je (dagelijks) je haar wast met SLS.

Nee; goede reinigers, die daarnaast zijn aangevuld met waardevolle hulpstoffen zoals oliën, plantextracten, kruiden, maar ook ingrediënten die eczeem en roos aanpakken en zorgen voor optimaal kleurbehoud en een stabiele boost geven aan de natuurlijke haargroei. Een natuurlijke shampoo is perfect om je haar mee te wassen, een boost te geven én optimaal te verzorgen.

Een goede shampoo doet zoveel meer dan reinigen. Het zorgt voor satijnzacht haar, extra volume en veerkracht en bevat een weldaad aan plantextracten, oliën en vitaminen: voor het mooiste haar van je leven.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

‘Hoe vaak moet je je haar wassen’? Tik het in Google en je krijgt de meest uiteenlopende antwoorden. We hebben talloze wetenschappelijke rapporten uitgeplozen en kwamen tot één conclusie: heb je een milde (!) shampoo, dan maakt het totaal niet uit hoe vaak je je haar wast. Al is het zelfs elke dag.

Met de moderne, natuurlijke shampoos zonder SLS zorg je er niet voor dat het haar zwakker wordt, afbreekt of dat de natuurlijke haargroei geremd wordt. Met een uitgebalanceerde, natuurlijke shampoo – die naast een reinigende functie ook antioxidanten, plantextracten en oliën bevat – kun je elke dag je haar wassen. Maar dat hoeft natuurlijk niet; twee keer per week is ook voldoende.

Wat is het beste natuurlijke haarproduct om je haar mee te wassen?

Het maakt dus niet uit of je één keer per dag of één keer per week je haren wast, zolang het maar niet met Sodium Lauryl Sulfate is. Of Natrium Lauryl Sulfate, maar dat is echt exact hetzelfde ingrediënt, alleen dan vertaald naar het Nederlands. Lijkt het niet meer op de afkorting SLS - maar het is het wel. Nee, kijk altijd uit voor SLS in je shampoo, want het reinigt te goed en te effectief. Gebruik altijd een natuurlijke shampoo zonder sulfaten, of een natuurlijke shampoo met extreem milde reinigers, zoals bijvoorbeeld Coco-Sulfate.

Ook Sodium Laureth Sulfate is geen enkel probleem, vooral niet als het aangevuld wordt met oliën en plantextracten. Het werkt dan zelfs nog beter, aangezien je de huid op milde wijze reinigt en vuil en overtollig talg inruilt voor biologische oliën, boters en voedingsstoffen die de talgproductie normaliseren en bijdragen aan een prettige flora om de haargroei te bevorderen, irritatie te verminderen en haarproblemen effectief aan te pakken.

Was je haar met MetOlijf.nl

MetOlijf.nl heeft uitsluitend de allerbeste natuurlijke shampoos voor je, die het haar wassen een feest maken. Ultramild-reinigend, maar tjokvol belangrijke vitaminen, antioxidanten, polyfenolen, plantextracten, oliën en kruiden die écht een bewezen effectief resultaat hebben op je haar. Die het haar verbeteren, het haar wassen vergemakkelijken, de groei bevorderen en zorgen voor satijnzacht, intens stralend haar. Bekijk hier het hele aanbod en laat je vooral ook adviseren door de onafhankelijke reviews van gebruikers die de shampoos soms al jarenlang gebruiken. Heb je nog advies nodig of wil je een productadvies op maat?

Je kunt mij, Mark, altijd aanspreken. Als product- en ingrediëntenspecialist van MetOlijf.nl ga ik op zoek naar het beste haarproduct voor jouw haar. Je haar wassen was nog nooit zo prettig én effectief als met een natuurlijke shampoo: welke haarproduct past het beste bij jou?

  Mark van MetOlijf.nl     07-02-2022 16:33     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 QlqzzNwr -  12-08-2022

1