• Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 23:45 besteld, vandaag verzonden!
  • Kies zelf 2 gratis samples uit
Home Je gezicht exfoliëren: alles wat je wil weten

Je gezicht exfoliëren: alles wat je wil weten

Je gezicht exfoliëren: alles wat je wil weten

Exfoliant: diep ingezoomd op alles wat je er van moet weten!

Een stralende huid kan je al in een paar stappen bereiken en is voor iedereen mogelijk. Er zijn geen magische routines, je hoeft geen honderden euro’s voor een crème betalen en de snelste stappen naar de mooiste huid van je leven zijn supersimpel, maar super effectief. Het zijn gewoontes die je jezelf aan moet leren.

Zie je gezichtsverzorging als een dagelijkse work-out voor je huid. Geef je huid een goede reiniging, zet je huid aan om dode huidcellen af te schilferen en bescherm het altijd tegen de zon, terwijl je de huid ook voedt met antioxidanten voor een lumineuze glow. Zo zal je zien dat je binnen enkele weken al kan genieten van een gezondere, mooiere en stralendere huid. Beloofd.

De snelste manier naar een stralende, egale en verfijnde huid, is door een exfoliant toe te voegen aan je routine. Hoe? We vertellen het je allemaal - kom erachter hoe een exfoliant je huid zienderogen kan laten stralen - al vanaf de eerste keer gebruik.

Wat is de betekenis van een exfoliant?

Met een exfoliant verwijder je dode huidcellen die blijven kleven aan het huidoppervlak, waardoor een doffe, grauwe teint kan veranderen in een stralende, glanzende huid. Een exfoliant kan daarmee op verschillende manieren werken; een mechanische exfoliant, ook wel bekend als een scrub, en een chemische exfoliant, die je beter kent als peeling.

Beide manieren zijn effectief in het verwijderen van overtollige dode huidcellen, al werken ze allebei net wat anders. Voor thuisgebruik zijn beide opties geschikt, al is het met een extreem gevoelige huid wel aan te raden om voor een zeer milde scrub te kiezen en deze ook niet vaker dan twee keer per week te gebruiken.

Exfoliëren kan op twee manieren met een mechanische of fysieke exfoliant.

Met een mechanische of fysieke exfoliant gebruik je scrubkorrels die op actieve wijze dode huidcellen verwijderen. Dit doe je het beste onder de douche of tijdens het reinigen, als de huid al nat is. Dan verweken de dode huidschilfers sneller en geniet je van een beter resultaat. Heb je een extreem gevoelige, droge huid? Gebruik dan een scrub op basis van suiker of jojoba-was: deze mechanische exfolianten scrubben eerst op ultramilde wijze de huid en smelten vervolgens op de huid, waardoor de huid direct wordt gehydrateerd.
In onderzoek van Kitsonghsermthon et al. (2017) werd onderzocht wat de fijnste natuurlijke scrub was en daar kwam uit dat proefpersonen een lichte voorkeur hadden voor waskorrels die smelten op de huid, dan een meer agressieve scrubkorrel;

Met een chemische exfoliant verweek je de dode huidcellen op een andere manier, namelijk door de ‘lijmlaag’ tussen de huidcellen op te lossen, waardoor dode huidcellen wegschilferen. Daarnaast geeft het ook een impuls aan de celvernieuwing en collageenproductie. De bekendste exfoliërende ingrediënten zijn glycolzuur en salicylzuur. Ook zijn natuurlijke exfolianten steeds meer in trek; zoals plantaardige enzymen uit papaya en pompoen en zelfs slakkenslijm door het van nature aanwezige glycolzuur.

In het kort: of je nu kiest voor een exfoliant op basis van een korrel of op basis van een (al dan niet natuurlijk) zuur; door het afschilferen van dode huidcellen kan je de huid laten stralen én wordt de celvernieuwing gestimuleerd, wat op den duur leidt tot huidverbetering en een stevig aanvoelende huid.

Hoe verloopt het proces van een exfoliant?

Op het moment dat een exfoliant, hetzij natuurlijk of chemisch, in contact komt met de huid, vindt er een reactie met de huid plaats: dode huidcellen kunnen makkelijker afschilferen van het stratum corneum, de hoornlaag van de huid. Het woord exfoliant betekent daarom ook afschilferen. Echter, met een natuurlijke scrub, zoals een loofah of een korrelscrub, blijft het bij een oppervlakkige exfoliëring van de huid, ideaal als je bijvoorbeeld last hebt van eelt of schilfertjes door de droogte.

Wil je dieper, dan gebruik je een chemische exfoliant zoals glycolzuur of salicylzuur. Dat verweekt de lijmlaag tussen de huidcellen, waardoor de huidcellen op een zachtere manier verwijderd worden. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat dergelijke zuren ook de collageenproductie prikkelen en het natuurlijke hyaluronzuur in de huid verbeteren, zodat de huid een stevigere uitstraling krijgt en lijntjes aangepakt kunnen worden. Hieronder vind je de meest voorkomende ingrediënten.

Kies een passende exfoliant op basis van je huidtype

Bepaal aan de hand van je huidtype welke exfoliant het beste bij jou past. Heb je vragen over exfoliëren? Stel ze gerust in de chat, rechts onderaan de pagina! We helpen je graag. 

Exfoliant voor de gevoelige huid

Ook een gevoelige huid kan je exfoliëren. Een goede peel voor de gevoelige huid is bijvoorbeeld een hele milde scrubspons; het werkt heel doeltreffend én het tast de vochtmantel en huidbarrière niet aan. Tip: drenk de handschoen in water, pomp er wat van een milde cleanser op en ga met roterende bewegingen over de huid. Let op; geef geen druk en ga niet wrijven. Als je dit een maand zonder nadelige effecten kan gebruiken, kan je overstappen op een milde peeling met salicylzuur, in combinatie met een milde scrubkorrel. Salicylzuur dringt minder snel de huid in, waardoor het exfoliëren gematigder gebeurt en de kans op huidirritatie afneemt.

Exfoliant voor de droge huid

De droge huid is bij uitstek geschikt om te exfoliëren. Bij een (te) droge huid stapelen de dode huidcellen zich op, waardoor je een vale, grauwe teint krijgt en droogteplekjes ziet; opgestapelde dode huidcellen. Door te exfoliëren met een natuurlijke peel voor de droge huid laat de lijmlaag tussen de dode huidcellen los, waardoor de cellen verdwijnen, de hydratatie wordt verbeterd en je uiteindelijk een normaler huidtype kan bereiken.

Daarnaast werkt een moisturizer veel beter omdat het dieper in de huid kan dringen en zo de vochtmantel beter hydrateert, waardoor het vocht beter vastgehouden wordt en de huidbalans zichzelf kan herstellen. Oh ja; en je huid gaat strálen, je kan pigmentvlekjes aanpakken en de diepte van fijne lijntjes kan oppervlakkiger worden, wat wil je nog meer?

Exfoliant voor de vette huid

Met een vette huid kan je het beste salicylzuur gebruiken als middel om dode huidcellen te verwijderen. De exfoliant op basis van salicylzuur is namelijk vetoplosbaar en kan zodoende beter z’n werk doen. Het werkt goed tegen verstopte poriën en is onmisbaar in een thuisbehandeling tegen puistjes.

Exfoliant voor mannen? Jazeker

Ook mannen hebben baat bij een exfoliant. Aangezien de huid van mannen vaak net iets vetter is dan bij vrouwen, is vaak salicylzuur het beste voor de mannenhuid. Maar mocht de huid juist vaal of droog zijn, is een glycolzuurpeeling aan te raden. Let er wel op dat je geen peeling gebruikt direct na het scheren, anders kan je huid flink geïrriteerd raken.

Verschillende soorten exfoliërende ingrediënten

Scrubben of exfoliëren; het klinkt logisch, maar het is wel leuk om even te kijken naar wat het precies doet. Want waarom is het stimuleren van celvernieuwing zo interessant - en goed voor de huid?

Sinds 1989 zijn alpha- en betahydroxyzuren verkrijgbaar op de markt, voor zowel thuisgebruik als gebruik in een salon. Tot 10% zuren zijn het meeste geschikt voor thuisgebruik, aangezien hogere concentraties ook voor huidirritatie kunnen zorgen. Met een chemische exfoliant in lage concentratie kan je niet alleen de dode huidcellen verwijderen, ook kunnen ze verschillende huidproblemen effectief aanpakken. De meest voorkomende hydroxyzuren en hun benefits zijn;

  • glycolzuur, het bekendste alfahydroxyzuur. Eigenlijk afkomstig uit suikerriet (vandaar glycolzuur), maar puur glycolzuur wordt uitsluitend nog gemaakt in laboratoria, aangezien het een precaire stof is die op een specifieke manier door de huid moet worden opgenomen voor het beste effect. Een perfect zuur voor de gevoelige en droge huid, aangezien het niet alleen de celvernieuwing stimuleert, maar ook de huideigen aanmaak van hyaluronzuur verbetert. Daarnaast toont onderzoek ook aan dat glycolzuur een stimulerende werking heeft van de collageenproductie in de fibroblasten. In normaal Nederlands: glycolzuur kan ervoor zorgen dat de huid zich jonger gaat gedragen, wat resulteert in een vermindering van lijntjes, rimpeltjes en een vale huid. Om het nóg mooier te maken toont nieuw onderzoek ook aan dat het zelfs een herstellende werking zou kunnen hebben tegen zonneschade (Hong et al., 2001). Al is het natuurlijk geen reden om je SPF te laten staan; dat blijft de heilige graal in bescherming, maar óók in anti-aging. Zonneschade voorkomen is altijd beter dan genezen, dus draag 365 dagen per jaar een (getinte) dagcrème met een SPF-filter voor maximaal resultaat;

  • salicylzuur, oorspronkelijk onttrokken uit de wilgenschors. Duizenden jaren geleden werden de bladeren gekookt en ontstond er een ontstekingsremmend drankje (uiteraard is het niet aan te raden om zelf je eigen drankjes te maken, laat staan van de wilgenschors). Hippocrates schreef het anti-inflammatoire, koorts- en pijnverlagende eigenschappen toe. De wetenschap evolueerde en uiteindelijk ontstond er het (acetyl)salicylzuur dat we kennen in aspirine - en als een chemische peeling. Salicylzuur is de meest populaire exfoliant voor mensen met een vette en acne-gevoelige huid. Salicylzuur is namelijk, in tegenstelling tot glycolzuur, vetoplosbaar en trekt dieper de huid in. De ontstekingsremmende werking heeft daardoor een zeer positieve werking op puistjes, en dat al vanaf een concentratie van 0.5%. Onderzoek toont ook aan dat pads geïnfuseerd met salicylzuur de puistjes sneller kunnen laten uitdoven en de huid sneller kunnen herstellen. Heb je last van een incidenteel puistje? Probeer dan gerust eens een puistenpleistertje met 1.1% puur salicylzuur.

Het Blemish Control Serum van Youth Lab. Dermocosmetics bevat zowel glycol- als salicylzuur, wat ervoor zorgt dat dode huidcellen aan de buitenkant van het stratum corneum afschilferen, terwijl ook de porie wordt ontstopt en gereinigd. Hierdoor krijg je een dubbele werking, waardoor je sneller geniet van een stralende, egale huid.

Natuurlijke fruitzuren op het gezicht

Andere vormen van fruitzuren op het gezicht zijn;

  • citric acid, dit vind je voornamelijk uit, de naam voorspelt het al, citrusvruchten. Het heeft een huidverlichtende werking, maar het wordt in cosmetische producten vooral gebruikt als stabilisator en conserveringsmiddel. Als je citric acid helemaal achterin de ingrediëntenlijst ziet staan, is het als conserveringsmiddel. Hoe hoger op de lijst, hoe hoger de concentratie; dan is het vooral als natuurlijke exfoliant; Malic acid wordt voornamelijk gewonnen uit appels en heeft een mild-exfoliërende werking, maar voor enig effect heb je hele hoge concentraties nodig, dan is een ander fruitzuur zoals glycolzuur, dat al goed werkzaam is vanaf 5%, een betere optie;

  • lactic acid, oftewel melkzuur. Ideaal als je een extreem droge en gevoelige huid hebt, aangezien het een sterk kalmerende werking kan hebben op de huid. Ook perfect voor extra hydratatie en het gevoel van een satijnzachte huid. Melkzuur komt in alle zuivelproducten  voor en als je het verzachtende effect wil ervaren, zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar een bruisbal met verse ezelinnenmelk. Het is trouwens niet alleen in zuivel te vinden, het kan ook vegan, wat het een prachtig universeel ingrediënt maakt. Puur melkzuur vind je in de Cracked Skin Cream en zorgt er in combinatie met ureum (ook een exfoliant die van nature in het lichaam voorkomt) voor een drastische vermindering van eeltvorming en maakt de huid heerlijk en langdurig zacht;

  • mandelic acid, uit bittere amandelen. Het heeft een talgregulerende werking en vind je daarom ook vaak terug in combinatiepeelings met salicylzuur. Het heeft ook een exfoliërende werking, maar het is vooral het kalmerende effect wat het zo’n populair ingrediënt in chemische (thuis)peelings maakt. Met een fruitzuurbehandeling zorg je dus voor een mooiere huid. Dit kan zijn doordat het een keratolytische werking heeft, zodat dode huidcellen op de hoornlaag afschilferen, maar ook dat de huideigen hydratatie een oppepper krijgt. Een fruitzuurbehandeling is daarmee voor elk huidtype en elk huidprobleem een goede toevoeging aan je skincare routine.

Lekker mild, maar toch effectief: een enzymatische peeling

Van een andere categorie, maar zeker interessant als je een hele gevoelige huid hebt, is een lysing, of enzymatische peeling op basis van natuurlijke enzymen uit onder andere pompoen en papaya. Een lysing heeft een eiwitsplitsende werking, waardoor de huid wat dunner wordt gedurende de peeling, waardoor extracten en werkstoffen dieper de huid in kunnen trekken. Het pompoenmasker van Apivita is een goede enzymatische peeling voor het duurzaam exfoliëren van de huid, zonder vervelende bijwerkingen. Ideaal in combinatie met een zuiverende, exfoliërende nachtcrème (zoals die van Fresh Line, met glycolzuur), om zo elke nacht de huid een beetje mooier te maken.

Een exfoliant of een peeling; wat is het verschil?

Je leest in dit artikel de woorden exfoliant en peeling eigenlijk door elkaar gebruikt worden. Is dat niet verwarrend, want is het niet een totaal andere soort gezichtsbehandeling? Eigenlijk is een exfoliant of peeling exact hetzelfde, al wordt in de volksmond vaak het woord exfoliant gebruikt voor een milde afschilfering van de dode huidcellen (die afschilfering is zo mild dat je het daadwerkelijke peelen niet ziet), terwijl je voor een peeling vaak naar de huidtherapeut gaat. Deze gebruikt hele hoge concentraties van een bepaald zuur, zoals glycolzuur of salicylzuur, maar ook het heftige TCA-zuur, waardoor de complete bovenste huidlaag afschilfert, waarbij je wel een week kan vervellen en ontoonbaar bent.

Verschillende sterktes, verschillende resultaten

Naast de verschillende ingrediënten in exfolianten, zijn ook de sterktes en pH-waarden bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Alles in de wereld is chemie; kijk maar naar onszelf - we zijn één chemische constructie. Een bepaald product, met een bepaalde pH-waarde, met een bepaalde sterkte, bepaalt wat er met de huid gebeurt. Met een exfoliant is dat het meest duidelijk.

Hoe vaak je gezicht exfoliëren?

Exfolieer je huid in het begin niet vaker dan maximaal drie keer per week, of je nu een scrub of een chemische exfoliant gebruikt. Let erbij op dat je huid geen irritatie laat zien. Krijg je toch huidirritatie? Wacht dan met het behandelen totdat je huid weer helemaal rustig is. Houdt de irritatie aan? Scrub dan je huid alleen met een natte, zachte doek.

Een thuispeeling of enzymatische peeling

Met een thuispeeling gebruik je verschillende alfa- of betahydroxyzuren om bijvoorbeeld huidveroudering, puistjes, een vette huid of craquelé aan te pakken. Dit gebeurt in lage concentraties. Glycolzuur is bijvoorbeeld al erg effectief vanaf een concentratie van 5%. Ditzelfde geldt ook voor pompoen- en papaya-enzymen met een enzymatische peeling. Salicylzuur is zelfs al sterk genoeg vanaf 0,5%. Ook al is het prima om een thuispeeling of exfoliant dagelijks te gebruiken; je krijgt ook ontzettend goede resultaten als je om de dag, of twee keer per week een exfoliant gebruikt. Je hoeft echt niet twee keer per dag je huid te ontdoen van dode huidcellen, soms is less more. Wil je dagelijks een treatment met glycolzuur doen? Probeer dan het glycolzuurserum van Fresh Line of het enzymatische AHA & PHA masker van Apivita. Wil je een krachtige, dagelijkse thuispeeling? Dan is het Youth Lab Blemish Control Serum hét product wat bij je past. Maar let op, het is een zeer sterk product, waardoor het verstandig is om het rustig op te bouwen. 

Een fruitzuurbehandeling of chemische peeling in een salon

Met een peeling bij een schoonheidsspecialiste zijn de concentraties wat hoger. Meestal is 50% glycolzuur het maximum en volg je een kuur tot zes treatments. Met een chemische peeling bij een schoonheidssalon pak je voornamelijk pigmentvlekjes en huidveroudering aan. Het verfrist, maar houd er wel rekening mee dat het dus een weg van de lange adem is, dat je kan vervellen, dat het een redelijk prikkelende sensatie geeft en dat je dus zes keer terug moet komen.

Een TCA-peeling of glycolzuurpeeling van 70%

Een chemische peeling bij een huidtherapeut gaat nog wat dieper: tot 70% glycolzuur, al vind je er sneller een chemische peeling op basis van trichloorazijnzuur (TCA), variërend in sterktes van 15% tot 35%. Deze is zeer intens: eiwitten worden al tijdens de peeling kapot geslagen en er ontstaat een witte waas op de huid: zogenaamde frosting. De complete buitenste huidlaag vervelt. Eerst wordt de huid rood, dan bruin, en dan vervelt het. Hier bereik je mooie resultaten mee als je bijvoorbeeld een rokershuid hebt, maar het wordt ook preventief ingezet bij actinische keratose. Zonneschade is de meest voorkomende reden dat men een medium-diepe chemische peeling laat toepassen.

De diepste peeling die er is: een fenolpeeling

Ten slotte vind je bij de plastisch chirurg een fenolpeeling. Deze is heel zwaar en geeft vergelijkbare resultaten als een facelift: het is een levensveranderende ervaring, je gaat tien tot vijftien jaar terug in de tijd. Een fenolpeeling kan verschillende bijwerkingen opleveren, zoals hypopigmentatie (het pigment komt dan niet meer terug). De fenolpeeling vergt ook alle kennis (zowel medisch als esthetisch) van een chirurg, kent een zeer lange downtime en je moet er een lichamelijk onderzoek aan vooraf doen. Maar zoals bij alle chemische peelings die je doet: kijk goed waar je een peeling laat doen, want buiten de fantastische resultaten, kent het ook veel potentiële bijwerkingen als je het door een ondeskundige professional laat doen. Vanwege de vele bijwerkingen, risico's en gevaren wordt deze peeling nog maar zelden ingezet.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een exfoliant?

  1. Ga nooit onbeschermd de zon in. Exfolianten maken de huid gevoelig voor zonlicht en vatbaar voor pigmentvlekjes (omdat ze de huid wat dunner kunnen maken), dus smeer altijd minimaal SPF 30 als je de zon in gaat. Dat is sowieso aan te raden, want het is de nummer 1 stap in anti-aging.

  2. Je huid kan gevoelig worden bij gebruik. Het is heel normaal om een tinteling of licht branderig gevoel te ervaren. De huid kan direct na gebruik van een exfoliant een beetje rood zijn, maar als je wondjes, irritatie of hele donkere, rode plekken ziet, staak dan onmiddellijk het gebruik. Wees heel voorzichtig met het gebruik van een exfoliant, want de lijn tussen een stralende huid en huidirritatie kan dun zijn. Niet te vaak, niet te lang en niet te agressief is het devies.

  3. Kalmeer altijd de huid na het exfoliëren. Gebruik daarom bij voorkeur ’s nachts de Moisturizing Relief Cream. De crème trekt dieper in, beschermt en vult de vochtmantel aan en zorgt voor een stralende glow. De ideale moisturizer die verkwikt, revitaliseert en kalmeert.

  4. Ben je allergisch voor aspirine? Gebruik dan geen salicylzuur, maar kies dan voor een exfoliant op basis van glycolzuur of gebruik een fysieke exfoliant.

Heb je nog vragen over het exfoliëren van je huid? Stuur ons gerust een bericht, we helpen je graag.

Geraadpleegde bronnen:

Aging Interventions and Therapies. (2005). In Aging Interventions And Therapies (pp. 33–38). Van Haren Publishing.

Kitsongsermthon, J., Kreepoke, J., Duangweang, K., & Tansirikongkol, A. (2017). In vivo exfoliating efficacy of biodegradable beads and the correlation with user’s satisfaction. Pubmed. Geraadpleegd op 16 december 2021

MOY, L. S., HOWE, K., & MOY, R. L. (1996). Glycolic Acid Modulation of Collagen Production in Human Skin Fibroblast Cultures In Vitro. Dermatologic Surgery, 22(5), 439–441.

Hong, J. T., Kim, E. J., Ahn, K. S., Jung, K. M., Yun, Y. P., Park, Y. K., & Lee, S. H. (2001). NCBI - Inhibitory effect of glycolic acid on ultraviolet-induced skin tumorigenesis in SKH-1 hairless mice and its mechanism of action. Pubmed. Geraadpleegd op 16 december 2021

Zander, E., & Weisman, S. (1992). Treatment of acne vulgaris with salicylic acid pads. Pubmed. Geraadpleegd op 17 december 2021

Norn, S., Permin, H., Krouse, P. R., & Kruse, E. (2009). From willow bark to acetylsalicylic acid. Pubmed. Geraadpleegd op 17 december 2021 van Pubmed.

Collins, P. S. (1987). The chemical peel. Clinics in Dermatology, 5(4), 57–74.

  Mark van MetOlijf.nl     12-01-2021 13:40     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.